Βαθμολογία

Εμβολιασμοί για όλους…

«Η προσπάθειά μας στοχεύει στο να μην μείνει στο νομό Λάρισας κανένας, από όσους το χρειάζονται, δίχως εμβόλιο. Παιδί ή ενήλικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Για οποιοδήποτε εμβόλιο», δήλωσε ο διοικητής Θαν. Μητσιός μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λαζ. Μακρής εξήγησε ότι ο προγραμματισμός που αποφασίσθηκε στη σύσκεψη είναι ο «οδηγός» που θα ακολουθηθεί και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τονίζοντας ότι «του εμβολιασμού θα δικαιούνται οι πάντες, μηδενός εξαιρουμένου».

Οξύτατο ανακύπτει πλέον το πρόβλημα των εμβολιασμών, ιδίως παιδιών, καθώς έχει πληθύνει δραματικά το ποσοστό του πληθυσμού που έχει απολέσει την ασφαλιστική του κάλυψη, είτε λόγω παρατεταμένης ανεργίας είτε επειδή αδυνατεί να καλύψει τις απαιτήσεις των Ταμείων για τις ασφαλιστικές εισφορές. Υπ΄ αυτούς τους όρους ισχυρή συμβολική σημασία είχε η παρουσία στη χθεσινή σύσκεψη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Παρόντες επίσης, ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Γρ. Δασταυρίδης, η υποδιοικήτρια του πανεπιστημιακού Εύη Αδαμάκη, ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Βαγγέλης Γραντζής, ο διευθυντής Υγείας της Περιφέρειας Γ. Ζήγρας ενώ από την πλευρά των νοσοκομείων μετείχαν ο διευθυντής της πανεπιστημιακής παιδιατρικής κλινικής Γιώργος Συρογιαννόπουλος, η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝΛ Αγγελική Σούμπαλη και οι διευθύντριες των φαρμακείων των δύο νοσοκομείων Βίκυ Σουλτσιώτη και Έλενα Θεοδωροπούλου. «Όσο πέφτει ο βαθμός κάλυψης του πληθυσμού από τους εμβολιασμούς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων που σήμερα βρίσκονται υπό έλεγχο», υπογράμμισε ο καθηγητής Γ. Συρογιαννόπουλος αναδεικνύοντας την σοβαρότητα του προβλήματος και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο κ. Μητσιός προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί από το γραφείο του αναλυτικό πρόγραμμα για τον τρόπο εμβολιασμού στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το ΠΕΔΥ ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν παραγγελθεί από τα νοσοκομεία της Λάρισας 2.500 εμβόλια όλων των τύπων.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Λ. Μακρής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ έδωσε σαφή εντολή στα Νοσοκομεία ευθύνης της να προμηθευτούν τα απαραίτητα εμβόλια, για όλους τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη μετά από γραπτή συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Και όταν λέμε για όλους τους πολίτες, εννοούμε κυριολεκτικά για όλους. Ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική τους κατάσταση και τον τόπο διαμονής τους, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων.

Εξυπακούεται, ότι οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την υλοποίηση προγραμμάτων εμβολιασμού. Συνεπώς, τόσο το ΠΕΔΥ, όσο και τα Κέντρα Υγείας που αποτελούν πλέον ευθυγράμμως περιφερειακές μονάδες της ΥΠΕ καλούνται να συμβάλουν στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψή μας να μην χαιρετίσουμε την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου ΠΓΝΛ-ΓΝΛ να προμηθευτεί τα απαραίτητα εμβόλια πριν καν την δική μας εντολή και να μην εξάρουμε την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα δύο Νοσοκομεία, τόσο από άποψη επάρκειας πιστώσεων μέχρι την λήξη του οικονομικού έτους, όσο και των ταμειακών διαθεσίμων τους.

Τέλος, επειδή γνωρίζουμε ότι το στοιχείο της παρακολούθησης είναι καθοριστικό σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος, οι φορείς που διενεργούν εμβολιασμούς, επιφορτίζονται με την υποχρέωση να στέλνουν τριμηνιαία απολογιστικά στοιχεία στην ΥΠΕ, τα οποία η υπηρεσία μας θα προωθεί στο Υπουργείο, για τις ανάγκες της επιδημιολογικής επιτήρησης και καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού».

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ