Βαθμολογία

«Όχι» σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Δεν θα πάρουμε μέρος σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, ξεκαθαρίζουν Γερμανία και Βρετανία, μετά το χθεσινοβραδινό διάγγελμα Ομπάμα, κατά το οποίο παρουσίασε την αμερικανική στρατηγική κατά των τζιχανιστών. Η Συρία, από την πλευρά της, απαντά στις ΗΠΑ ότι κάθε στρατιωτική δράση στη χώρα χωρίς την έγκριση της Δαμασκού συνιστά «επιθετική πράξη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει σε αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και «δεν πρόκειται να το πράξει».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, τόνισε ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και ότι δεν θα επανεξεταστεί αυτή η συζήτηση.

Ωστόσο, εξέφρασε ότι η Βρετανία «υποστηρίζει πλήρως την προσέγγιση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός διεθνούς συναπισμού κατά των τζιχαντιστών», τους οποίους χαρακτήρισε «βάρβαρους».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι αμερικανικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελούσαν «χονδροειδή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και «πράξη επίθεσης».

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών βάζει στο «κάδρο» και τη Συρία. Ξεκαθάρισε ότι οι επιθέσεις θα γίνουν από αέρος, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Ιράκ, χωρίς καμία εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων και χωρίς αυτό να σημαίνει ενίσχυση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters