Βαθμολογία

Γαλλο-γερμανική στρατηγική για την ανάπτυξη

«Μία στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων» είναι ο τίτλος στρατηγικού σχεδίου που συνέταξαν από κοινού οι υπ. Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας Μισέλ Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το κείμενο θέσεων των δυο υπουργών, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη, απευθύνεται στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι συνεδριάζουν ατύπως την Παρασκευή στο Μιλάνο, αναφέρει σημερινό εκτενές δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Σόιμπλε και Σαπέν χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, καθώς, όπως επισημαίνουν, το 2013 οι επενδύσεις στην Ευρώπη ήταν μειωμένες κατά 15 % σε σχέση με τα επίπεδα προ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007. Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις αποτελούν το θεμέλιο της ανάπτυξης και βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση των οικονομικών αδυναμιών, όπως αναφέρουν.

Είναι γνωστό ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τα ενδεδειγμένα εργαλεία για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επενδύει περισσότερο στις δομικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στην αγορά εργασίας, την ώρα που ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ προσανατολίζεται στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Σόιμπλε και Σαπέν προσπαθούν να βρουν τώρα έναν κοινό παρονομαστή.

Οι περικοπές δεν είναι αυτοσκοπός

Οι δυο υπουργοί εκτιμούν ότι η πολιτική των περικοπών θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς τα χρέη στην Ευρώπη εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Εντούτοις «ακόμη και σε εποχές τεταμένης δημοσιονομικής κατάστασης» οι χώρες πρέπει διασφαλίζουν τη «δέουσα ποιότητα των υποδομών».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, πρόκειται για μια υπόδειξη ότι οι περικοπές δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός και πως μια αυστηρή πολιτική λιτότητας μπορεί να είναι και ζημιογόνα. Β. Σόιμπλε και Μ. Σαπέν υπογραμμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο και μεγαλύτερα ρίσκα προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Οι δυο πολιτικοί προτείνουν να αναλαμβάνει η ΕΤΕ τη χρηματοδότηση ακόμη και πιο ριψοκίνδυνων αναπτυξιακών έργων, προκειμένου να προσελκύονται περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές. Γενικότερα, στο έργο της η ΕΤΕ θα πρέπει να επικεντρώσει μελλοντικά περισσότερο σε πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την ανάπτυξη.

Αξιοποίηση των ομολόγων έργων

Πέραν αυτών, προτείνεται να αξιοποιούνται περισσότερο εργαλεία όπως τα λεγόμενα «ομόλογα έργων» (projectbonds). Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσαν να εκδίδουν ομόλογα μέσω των οποίων θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής ιδιώτες επενδυτές. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στη βελτίωση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημαίνοντα ρόλο παίζει εδώ η αναζωογόνηση της αγοράς εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS-Asset Backed Securities). Παράλληλα οι υπ. Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας υπογραμμίζουν την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, πάταξης της γραφειοκρατίας και καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας. Γενικότερα οι κκ. Σόιμπλε και Σαπέν τάσσονται υπέρ μια πιο φιλικής προς την ανάπτυξη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων. Γι΄ αυτό όμως, όπως επισημαίνει, απαιτείται ένα «ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα».

Κώστας Συμεωνίδης (Handelsblatt, rtrd)
Deutsche Welle