Βαθμολογία

Δεν θέλουν ΑΦΜ με τα κουπόνια

Εντάσεις και επιφυλάξεις ακόμη και από τους εκπροσώπους της συμπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή η διάταξη για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών και η υποχρεωτική αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ του αγοραστή τους, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Αντιδράσεις καταγράφηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και για τη δυνατότητα σε ΝΠΙΔ να συνεισφέρουν μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ σε κομματικά ταμεία.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτσούκος κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των κουπονιών. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, «δεν μπορείς να λες σε κάποιον την ώρα που σου δίνει 10 ευρώ, πες μου και τον ΑΦΜ σου». Ο κ. Κουτσούκος πρόσθεσε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή.

Επικριτική ήταν η στάση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγας Γεροβασίλη, η οποία υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «ουσιαστικά νομιμοποιείται η διαπλοκή». Οπως είπε, «με τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από ΝΠΙΔ οι προμηθευτές του Δημοσίου θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα δώσει περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Αργύρης Ντινόπουλος τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων να αποτραπεί η διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος που γινόταν ακόμη και μέσω της μαζικής αγοράς κουπονιών. Μάλιστα κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων «να ξανασκεφτούν ποια κόμματα στηρίζονται στους ισχυρούς του συστήματος και ποια στον λαό» και κατηγόρησε τα κόμματα της Αριστεράς - και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση - για υποκρισία. «Πρέπει να αναθεωρήσετε τα στερεότυπα ότι τα κόμματα της Αριστεράς στηρίζονται στην οικονομική ενίσχυση του απλού και φτωχού έλληνα πολίτη ενώ της Κεντροδεξιάς στο μεγάλο κεφάλαιο. Ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα ταξίδια του αρχηγού σας στο Κόμο της Ιταλίας, στο στόμα του λύκου, όπως είπε ο ίδιος» ανέφερε ο υπουργός.

Αμεση ήταν η απάντηση της κυρίας Γεροβασίλη, η οποία ξεκαθάρισε: «Ο κ. Τσίπρας πήγε στην Ιταλία όχι για να πάρει χορηγία αλλά για να κάνει αυτό έπρεπε να κάνει η δική σας κυβέρνηση για την αναθεώρηση της αναποτελεσματικής πολιτικής της κυρίας Μέρκελ».

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Βασίλης Καπερνάρος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, το οποίο και χαρακτήρισε «όνειδος». Για «ατελές και ελλιπές» νομοσχέδιο έκανε λόγο ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση είναι αδύνατο να αποκατασταθούν οι σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες. Από τους ΑΝΕΛ ο Γιάννης Δημαράς ζήτησε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για «τη μαύρη τρύπα στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ». Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος απάντησε ότι «επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι φτωχό κόμμα τους καθαρίσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από εισαγγελείς». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η οικονομική ενίσχυση του κόμματος έχει κατασχεθεί και πάει απευθείας στις τράπεζες για να αποπληρωθεί το χρέος του.

ΤΟ ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο εξελίσσεται σε κόκκινο πανί για το ΚΚΕ. Ο Περισσός θεωρεί ότι στοχοποιείται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς είναι το κόμμα που χρησιμοποιεί κατά κόρον τη μέθοδο του κουπονιού. «Πραγματικός στόχος είναι να εμποδίσει, αν όχι να καταργήσει, κόμματα που αμφισβητούν το σύστημα» είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας ότι το να ζητάς ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ από όσους ενισχύουν με μικρά ποσά κάποιο κόμμα ισούται με φακέλωμα. Κατηγόρησε τη κυβέρνηση για υποκρισία όταν υποστηρίζει ότι με αυτό το νομοσχέδιο περιορίζει τη διαπλοκή, αντίθετα, όπως εκτίμησε, τη θεσμοθετεί. Ο κ. Παφίλης, θέλοντας να προλάβει όσους τυχόν κατηγορήσουν το ΚΚΕ για αδιαφάνεια στα οικονομικά του, υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο οι αρμόδιες Αρχές πραγματοποιούν έλεγχο, ενώ υπάρχει και καταστατική πρόβλεψη για εξελεγκτική επιτροπή από το ίδιο το κόμμα, διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρόκειται να παραδώσει ονόματα ενισχυτών».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή με τις ψήφους της συγκυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να επιφυλάσσονται, τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ να καταψηφίζουν και τη Χρυσή Αυγή να δηλώνει «παρών».

Πηγή: TA NEA
(Αντώνης Γκιόκας)