Βαθμολογία

«Μαχαίρι» του ΕΟΠΠΥ σε σοβαρές εξετάσεις

Στην Ελλάδα, 24.000 ζωές χάνονται κάθε χρόνο από καρκίνο και 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου»: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας...

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, ο ΕΟΠΠΥ αποφασίζει να «κουρέψει» την συνταγογράφηση εξετάσεων σε: τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία, προστάτη, μαγνητικές τομογραφίες. Σε εξετάσεις, δηλαδή, που αποτελούν «όπλα» για την πρόληψη του καρκίνου. Αυτές, θα συνταγογραφούνται πλέον από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με πολύ αυστηρά κριτήρια, τέτοια που οδηγούν ασφαλισμένους να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δεν τα πληρούν.

Την πρώτη μέρα της εφαρμογής του μέτρου, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, δηλώνει στο parapolitikafm: «Δεν τιμωρούμε τον ασθενή γιατί ο περιορισμός αφορά όταν δεν έχει διαγνωστεί κάτι» και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Δημήτρης Κοντός, σημειώνει σήμερα στον Σκάι: «Αν κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, θα γίνουν».

Ποιες εξετάσεις κόβονται

Οι οδηγίες του οργανισμού προς τους γιατρούς για τη συνταγογράφηση εξετάσεων είναι σαφείς:

Το τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ) για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν δικαιολογείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών ή άνω των 65. Η εξέταση μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία, και όχι κάθε χρόνο.

Οι εξετάσεις προστάτη δεν δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 ετών, καθώς και σε όσους πάσχουν από βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες 40-45 ετών εφόσον έχουν πολλούς συγγενείς που εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 65 ετών, καθώς και σε άνδρες 45-50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη πριν τα 65.

Η μαστογραφία καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μία φορά το χρόνο και εφόσον δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματος. Σε περιστατικά χρόνιου πόνου στον αυχένα, η πρώτη εξέταση θα είναι η ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία, ακόμα και αν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση ή κακοήθεια.

Νέα «ντιρεκτίβα» ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, εν μέσω αντιδράσεων

«Οι γιατροί θα πρέπει πλέον να αιτιολογήσουν τη σχέση της διάγνωσής τους και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφούν», αναφέρει ο ΕΟΠΠΥ σε διευκρινιστική ανακοίνωση μετά τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που θεωρεί ότι το μέτρο είναι εκτός των κανόνων που επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη.

«Αν συνταγογραφηθούν περαιτέρω εξετάσεις στον ίδιο ΑΜΚΑ την ίδια ημερομηνία έκδοσης, αλλά και μέχρι τέσσερις ημέρες μετά, τότε οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές», λέει ο ΕΟΠΠΥ, «δείχνοντας» την τσέπη των ασφαλισμένων καθώς γνωρίζει καλά τη... βαριά και χρόνια νόσο των δημοσίων δομών στις οποίες τους παραπέμπει.

Πηγή: thetoc.gr