Βαθμολογία

Προς ΦΠΑ 6,5% στο γάλα

Το ενδεχόμενο υπαγωγής του γάλακτος στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα άλλος τρόπος αποκλιμάκωσης της λιανικής τιμής του εν λόγω προϊόντος.

Οι τιμές διατηρούνται στα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου, όταν είχαν αυξηθεί έως και 5%, πριν ψηφισθεί από τη Βουλή η περίφημη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» που περιελάμβανε αλλαγές στη διάρκεια ζωής του γάλακτος.

Βεβαίως, καθώς η μείωση του ΦΠΑ προϋποθέτει την έγκριση της Κομισιόν, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος θα συγκαλέσει σύσκεψη στα τέλη της εβδομάδας με τους εκπροσώπους των γαλακτοβιομηχανιών, των παραγωγών και των σούπερ μάρκετ, αναζητώντας τρόπους μείωσης των τιμών. Ωστόσο τα «όπλα» που διαθέτει η κυβέρνηση θεωρούνται εξαιρετικά περιορισμένα. Εάν κάποτε μπορούσε να «παίξει το χαρτί» της πλήρους απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος, τα όσα συνέβησαν πριν από μερικούς μήνες με την απειλή καταψήφισης της σχετικής ρύθμισης και της αλλαγής στην οποία υποχρεώθηκε τότε το υπουργείο Ανάπτυξης, αποδεικνύουν ότι πλέον «το χαρτί» αυτό είναι «καμένο».

Οι γαλακτοβιομηχανίες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν περιθώρια να μειώσουν τις τιμές του γάλακτος με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα ήδη ζημιογόνα. Η περαιτέρω μείωση, εξάλλου, της τιμής παραγωγού εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε καταστροφή της αγελαδοτροφίας. Από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών, η ευθύνη για τις υψηλές τιμές επιρρίπτεται στα σούπερ μάρκετ, καθώς, όπως τονίζουν στελέχη της, το περιθώριο κέρδους των λιανεμπόρων στο γάλα υπερβαίνει το 25%. Οι τελευταίοι από την πλευρά τους αντικρούουν το παραπάνω, επισημαίνοντας ότι συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς διαθέτουν γάλα ιδιωτικής ετικέτας σε τιμές κάτω του ενός ευρώ ανά λίτρο.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι φυσικά δεν μπορούν να ζητήσουν από τις εταιρείες του κλάδου οριζόντια μείωση των τιμών, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εναρμόνιση τιμών και παραβίαση του ανταγωνισμού. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι θα ήταν ικανοποιημένοι εάν η λιανική τιμή του γάλακτος μειωνόταν τουλάχιστον κατά 5%.

Σήμερα η τιμή του επώνυμου παστεριωμένου γάλακτος κυμαίνεται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ από 1,24 έως 1,55 ευρώ ανά λίτρο (σ.σ. δεν λαμβάνονται υπόψη οι διάφορες προωθητικές ενέργειες), ενώ το παστεριωμένο γάλα ιδιωτικής ετικέτας πωλείται από τις περισσότερες αλυσίδες προς 0,98 έως 1 ευρώ ανά λίτρο. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 6,5% θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε μείωση της τιμής κατά 8 με 10 λεπτά ανά λίτρο.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Δήμητρα Μανιφάβα)