Βαθμολογία

Ένας Θεσσαλός στην Emirates

Τους αιθέρες εδώ και χρόνια διασχίζει ένας Θεσσαλός πιλότος που εργάζεται στην αεροπορική εταιρεία των Αραβικών Εμιράτων «Emirates Airline». Πρόκειται για τον Νίκο Λέφα που γεννήθηκε το 1965 και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Ο πατέρας του διατηρούσε μέχρι το 1994 τη γνωστή ταβέρνα-γυράδικο στην γωνία των οδών Βύρωνος και Ι. Αδάμ.

Ο Νίκος που τέλειωσε το 4οΛύκειο Τρικάλων από μικρός είχε ιδιαίτερη αγάπη στα αεροπλάνα και το όνειρό του ήταν όταν μεγαλώσει να γίνει πιλότος. Γι΄ αυτό και έδωσε εξετάσεις στην Σχολή Ικάρων, δεν τα κατάφερε όμως και στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις στη ΣΜΥ στην οποία και πέρασε πρώτος.

Ο Νίκος επέλεξε τη ΣΜΥ για ένα και μοναδικό λόγο. Να μπορέσει έστω να πετάξει ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. Όμως, όπως ο ίδιος μας είπε "δυστυχώς δεν είχα το γνωστό μέσον και παρότι πρώτος, πήραν στην αεροπορία στρατού τους δικούς τους ανθρώπους όποτε παραιτήθηκα το 90 και έφυγα για σπουδές πιλότου στο San Francisco της California. Εκεί τέλειωσα ένα από τα καλυτέρα σχολεία της Αμερικής το Sierra Academy of Aeronautics".

Το όνειρο του Νίκου Λέφα άρχισε να πραγματοποιείται και όχι μόνον τέλειωσε τη Σχολή, αλλά οι αμερικάνοι τον κράτησαν ως εκπαιδευτή πιλότων αποκτώντας έτσι μεγάλη αεροπορική εμπειρία. Η συνέχεια της ζωής του συναρπαστική όπως και τα μικρά και μεγάλα του ταξίδια με πολλούς τύπους αεροπλάνων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Το 1995 πήγα στο Λάγος της Νιγηρίας όπου πέταξα το πρώτο μου μεγάλο επιβατικό το boeing 727. αργότερα πέταξα στην air greece με το Fokker F-100 επιβατικό 120 θέσεων» μας λέει.

Ο Νίκος όμως ασύχαστο πνεύμα δεν έμεινε εκεί, το 1999 έδωσε εξετάσεις στην Ολυμπιακή και κατετάγη πρώτος. Τότε πέταξε μεγαλύτερα αεροσκάφη όπως Boeing 737-200 Boeing 737-400 kai Boeing 717. Βλέποντας όμως την κατάρρευση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αποφάσισε να φύγει ξανά στο εξωτερικό.

Ετσι το 2006 δίνει εξετάσεις Emirates Airlines όπου και προσλήφθηκε και από τότε μέχρι και σήμερα πετάει με το πιο επιτυχημένο αεροπλάνο μακρών αποστάσεων το Boeing 777 ως κυβερνήτης.

«Έχω συνολικά περιπου 13.000 ώρες πτήσης από τις οποίες πάνω από 6,500 είναι στο Β777. Πετάω κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο με πτήσεις κοντινές πχ από Ντουμπάι στην Ντόχα του Κατάρ που είναι μόνο 40 λεπτά πτήσης, έως και πτήσεις πάνω από 17 ώρες χωρίς καμία στάση, όπως από Ντουμπάι για Χιούστον. Το προσωπικό μου ρεκόρ είναι από Ντουμπάι για Χιούστον νονστοπ στις 17/02/2008 που ήταν 17 ώρες και 10 λεπτά, που είναι και μια από πιο μακρινές σε διάρκεια πτήσεις παγκοσμίως» σημειώνει ο Νίκος.

Η ζωή στο Ντουμπάι

Ο Τρικαλινός πιλότος εδώ και οκτώ χρόνια ζει με τη σύζυγό του Ευαγγελία και την 6χρονη κόρη του Αποστολία. Αφήνουμε τον ίδιο να μας πει για τη ζωή του στο Ντουμπάι «Φυσικά υπάρχουν και οι δυσκολίες στο Ντουμπάι κυρίως λόγω του καιρού, για 8 μήνες ζούμε 24 ώρες σε κλιματιζόμενους χώρους γιατί η θερμοκρασία είναι πάνω από 40 βαθμούς, φτάνει ως και 50!!, Για 4 μήνες, από Νοέμβριο έως αρχές Μάρτιου είναι καλά με θερμοκρασίες περίπου 25 βαθμούς. Η ζωή είναι πανάκριβη γιατί τα πάντα εισάγονται. Για παράδειγμα οι ντομάτες κοστίζουν 5-6 ευρώ το κιλό και το μαρούλι 2-3 ευρώ. Επίσης τα ενοίκια πανάκριβα να ξεκινούν οι γκαρσονιέρες από 1000 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη τα αυτοκίνητα πάμφθηνα όπως και η βενζίνη, περίπου 33 λεπτά το λίτρο. Παρότι μουσουλμανικό κράτος, σχεδόν τα πάντα επιτρέπονται και είναι το πιο "χαλαρό" κράτος-εμιρατο στον κόλπο.

Στον κόλπο πετούν πάρα πολλοί έλληνες πιλότοι που αναγκάστηκαν να φύγουν από Ελλάδα και εργάζονται σε εταιρείες κυρίως στη Σαουδική Αραβία, Κατάρ Άμπου Ντάμπι και Ντουμπάι. Μόνον στην «Emirates Airlines» είμαστε περίπου 50 έλληνες πιλότοι και περίπου 300 ελληνίδες και έλληνες αεροσυνοδοί. H εταιρεία περεχεί πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, δωρεάν κατοικία όπως επίσης δωρεάν ηλεκτρικό και νερό. δηλαδή απλά δεν έρχεται κανένας λογαριασμός!!!"

Δυστυχώς το παράπονο του Νίκου Λέφα είναι για το ελληνικό κράτος που παρότι γνωρίζει ότι στην περιοχή αυτή του πλανήτη ζουν πολλοί έλληνες με τις οικογένειές τους δεν υπάρχει ένα ελληνικό σχολείο για τα παιδιά τους.

Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος «εδώ ενώ όλες οι χώρες έχουν σχολεία στις γλώσσες τους, δυστυχώς η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα παρόλο υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες. Η κόρη μου για παράδειγμα φοιτά σε αγγλόφωνο ιδιωτικό σχολείο.

Τέλος κλείνοντας την κουβέντα μας με τον Νίκο μας εκμυστηρεύεται το νόστο του για την πατρίδα και ειδικότερα για τα αγαπημένα του Τρίκαλα. Εχει επιθυμήσει να πιεί καφέ στην Ασκληπιού και τσιπουράκι με φίλους στα Τρικαλινά τσιπουράδικα μας λέει γελώντας και μας αποχαιρετά. Καλές πτήσεις Νίκο και καλώς να μας έρθεις στα Τρίκαλα.

Πηγή: Νέα Σελίδα
Κώστας Καραποστόλης