Βαθμολογία

«Χάκαραν» το κινητό του Λαζόπουλου

Μπορεί η ιστορία της υποκλοπής των «απαγορευμένων» προσωπικών αισθησιακών φωτογραφιών αστέρων του Χόλιγουντ να έκανε άνω κάτω το FBI και η παραβίαση αρχείων του iCloud να απασχολεί όχι μόνο τους αστέρες της Τέχνης αλλά όλο τον κόσμο, ωστόσο οι παγκόσμιες διαστάσεις της αγγίζουν και την Ελλάδα.

Έκπληκτοι Έλληνες είδαν τα τηλεφωνικά και φωτογραφικά τους αρχεία να μεταφέρονται σε άλλους λογαριασμούς και ειδοποίησαν αμέσως τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να μπλοκάρουν τις διαρροές και να εντοπίσουν τους χάκερ. Θύμα κακόβουλης επίθεσης και αρπαγής των προσωπικών του δεδομένων είναι και ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της ελληνικής σόουμπιζ, πρόσωπο της τηλεόρασης και του θεάτρου, ο Λάκης Λαζόπουλος. Η περίπτωση του Ελληνα ηθοποιού είναι ανάλογη με αυτή της Τζένιφερ Λόρενς, αφού κάποιος μέσω iCloud είχε αποσπάσει και μεταφέρει σε έναν τυχαίο λογαριασμό όλα τα αρχεία του... «Βρέθηκαν τα στοιχεία μου -ευτυχώς ένα κομμάτι των φωτογραφιών και ένα κομμάτι της ατζέντας μου- στον λογαριασμό ενός άσχετου ανθρώπου. Ηταν ένας επιχειρηματίας ο οποίος όταν ξαφνικά άνοιξε τον λογαριασμό του και είδε τον τηλεφωνικό μου κατάλογο έμεινε έκπληκτος. Ωστόσο φρόντισε να με ειδοποιήσει αμέσως, λέγοντάς μου ότι "από τα τηλέφωνα που βλέπω μάλλον είσαι εσύ". Τότε, λοιπόν, είχα πάει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ μέσω των δικηγόρων μου είχα έρθει σε επαφή με την Apple στην Ελλάδα και την Αμερική», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος, όπως παραδέχεται, μιλάει για πρώτη φορά για την προσωπική του περιπέτεια και τους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο.

«Μέσω των δικηγόρων μου ήρθα σε επαφή με την Apple Αμερικής και οι ίδιοι ήταν αυτοί που μας καθοδήγησαν για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Μάλιστα, όταν διαπιστώθηκε παραβίαση, έστειλαν κάποιους ανθρώπους στο σπίτι μου για να διερευνήσουν την υπόθεση»

Χάκερ από την Ελλάδα

Καθημερινά στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο μέγαρο της ΓΑΔΑ οι έμπειροι αξιωματικοί γίνονται αποδέκτες δεκάδων καταγγελιών από πολίτες που πέφτουν θύματα κακόβουλων επιθέσεων και βλέπουν τα προσωπικά τους αρχεία είτε να χάνονται από τα κινητά τους τηλέφωνα, είτε να... κάνουν βόλτες στο Διαδίκτυο. Συνήθως άτομα που έχουν άριστη γνώση των ηλεκτρονικών παραβιάζουν τους χώρους αποθήκευσης δεδομένων και μεταφέρουν όλα τα αρχεία από φωτογραφίες και τηλέφωνα μέχρι αποθηκευμένους ήχους και μηνύματα τα οποία ο κάτοχος του κινητού ανταλλάσσει με τις επαφές του.

Κάτι τέτοιο λοιπόν συνέβη πριν από μερικούς μήνες και στον Λάκη Λαζόπουλο. «Κάποιος μέσω iCloud πήρε όλα μου τα στοιχεία και τα διοχέτευσε σε λογαριασμό ενός άσχετου ανθρώπου. Και με πήρε τηλέφωνο, μου είπε ότι "βρήκα τα τηλέφωνά σας και κάποιες φωτογραφίες". Στην αρχή δεν καταλάβαινα τι ακριβώς είχε συμβεί. Στην πορεία όμως κατάλαβα ότι αυτός ήταν ένας έντιμος άνθρωπος που ξαφνικά άνοιξε τον λογαριασμό του και αντίκρισε τα δικά μου δεδομένα. Τελικά, διαπιστώσαμε ότι όλα είχαν κλαπεί μέσω iCloud και σήμερα αυτή η υπηρεσία έχει φύγει από εμένα», περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» ο Λάκης Λαζόπουλος.

Αμέσως προσπάθησε να κινηθεί νομικά προκειμένου να εξακριβώσει τι ακριβώς είχε συμβεί και φυσικά ποιος έφερε την ευθύνη για την υποκλοπή των αυστηρά προσωπικών δεδομένων του. «Μέσω των δικηγόρων μου ήρθα σε επαφή με την Apple Αμερικής και οι ίδιοι ήταν αυτοί που μας καθοδήγησαν για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Μάλιστα, όταν διαπιστώθηκε παραβίαση, έστειλαν κάποιους ανθρώπους στο σπίτι μου για να διερευνήσουν την υπόθεση».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής μόλις ενημερώθηκε προσπάθησε να εντοπίσει τα ίχνη της ηλεκτρονικής επίθεσης για να ανακαλύψει τους δράστες και φυσικά να διαπιστώσει αν τα ίδια πρόσωπα κρύβονται πίσω και από άλλες κακόβουλες επιθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι δράστες γνωρίζουν πολύ καλά τα κατατόπια και φυσικά τον τρόπο να εξαφανίζουν τα ψηφιακά τους ίχνη στα δαιδαλώδη μονοπάτια του Διαδικτύου. «Ακρη δεν βρέθηκε, αλλά αυτό που εικάζουν οι ειδικοί είναι ότι έγινε εδώ στην Ελλάδα», εξηγεί ο πετυχημένος καλλιτέχνης.

«Εχω πέσει δύο φορές θύμα. Την πρώτη φορά προσέφυγα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γιατί είχα την πληροφορία ότι κάποιοι σκόπευαν να ανοίξουν έναν ψεύτικο λογαριασμό με το όνομά μου, όπου θα αναρτούσαν απόψεις οι οποίες δεν ήταν δικές μου με σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα»

Οι «Ράμπο» της Ασφάλειας σερφάρουν καθημερινά σε περίεργες σελίδες όπου συχνάζουν ηλεκτρονικοί απατεώνες και σε στενή συνεργασία με τις ανάλογες αστυνομικές υπηρεσίες στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εντοπίσουν υλικό που ενδεχομένως προέρχεται από ηλεκτρονικές παραβιάσεις. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Λάκη Λαζόπουλου, ο ίδιος αναφέρει στο «ΘΕΜΑ»: «Η υπόθεση έκλεισε από την ώρα που εγώ διασφαλίστηκα και έκλεισα όλες τις πύλες εξόδου και κινδύνου. Το ζητούμενο ήταν να διαπιστώσουμε αν ήταν σφάλμα της υπηρεσίας της εταιρείας Apple, δηλαδή αν όλα αυτά συνέβησαν επειδή κάποια εφαρμογή ήταν εσφαλμένη και οδήγησε στη διαρροή των στοιχείων μου στον οποιονδήποτε. Στην περίπτωση αυτή, θα υπήρχε και η δική μου ανάλογη νομική κίνηση. Οπως προέκυψε, όμως, δεν επρόκειτο περί σφάλματος της Apple, αλλά περί κακόβουλης επίθεσης σε μια προσπάθεια να πάρουν τα στοιχεία μου. Αυτά είναι συνήθη».

Το ψεύτικο προφίλ

Η περίπτωση αρπαγής δεδομένων μέσω iCloud μπορεί να είναι η πιο σημαντική, όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο δημοφιλής ηθοποιός έμπαινε στο στόχαστρο ηλεκτρονικών απατεώνων. Αρχικά είχε καταγγείλει την προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευτούν το όνομά του στο Διαδίκτυο. «Εχω πέσει δύο φορές θύμα. Την πρώτη φορά προσέφυγα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γιατί είχα την πληροφορία ότι κάποιοι σκόπευαν να ανοίξουν έναν ψεύτικο λογαριασμό με το όνομά μου, όπου θα αναρτούσαν απόψεις οι οποίες δεν ήταν δικές μου με σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή την πληροφορία είχα και μόλις είδα τον λογαριασμό, πήγα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ενημέρωσα τον κ. Σφακιανάκη.

Του είπα βεβαίως ότι δεν με ενδιαφέρει να κυνηγήσω κανέναν, δεν με ενδιαφέρει ποιος δημιούργησε το ψεύτικο προφίλ, εμένα με ενδιαφέρει να είμαι αληθινός απέναντι στην οποιαδήποτε ταυτότητα έχω. Είτε αυτή είναι ηλεκτρονική, είτε είναι η κανονική μου ταυτότητα. Δεν θέλω να έχω μια ψεύτικη εδώ και μια αληθινή εκεί. Δεν είναι στον χαρακτήρα και στην ψυχολογία μου αυτό. Δεν θέλω να παρουσιάζομαι σαν ένας άλλος στο Διαδίκτυο», επισημαίνει ο Λάκης Λαζόπουλος.

«Δεν έχω Facebook, ούτε Twitter, ούτε τίποτε απ' όλα αυτά, ακριβώς γι' αυτό τον λόγο. Δεν θέλω να ασχοληθώ με κάτι από το οποίο δεν ξέρω πώς να προστατευτώ. Τα στοιχεία μου βρήκε ένας επιχειρηματίας, ο οποίος όταν άνοιξε τον λογαριασμό του είδε ξαφνικά τον τηλεφωνικό μου κατάλογο και έμεινε έκπληκτος»

Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι την πάτησε δύο φορές και μάλιστα χωρίς καν να είναι φανατικός του Ιντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω και μεγάλη σχέση με το Διαδίκτυο. Δεν έχω Facebook, ούτε Twitter, ούτε τίποτε απ' όλα αυτά, ακριβώς γι' αυτό τον λόγο. Δεν θέλω να ασχοληθώ με κάτι από το οποίο δεν ξέρω πώς να προστατευτώ. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει στην κοινωνία ένα προφίλ συγκεκριμένο να πέφτει θύμα κάποιων που δημιουργούν ένα ψεύτικο προφίλ ή να παραβιάζουν αυτό που λέμε τη ηλεκτρονική ταυτότητα ενός χρήστη και να διεισδύουν σε προσωπικό υλικό». Εκτός από τον Λάκη Λαζόπουλο, και πολλοί άλλοι αναγνωρίσιμοι Ελληνες κυρίως από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικών απατεώνων.

«Εχω πέσει δύο φορές θύμα. Την πρώτη φορά προσέφυγα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γιατί είχα την πληροφορία ότι κάποιοι σκόπευαν να ανοίξουν έναν ψεύτικο λογαριασμό με το όνομά μου, όπου θα αναρτούσαν απόψεις οι οποίες δεν ήταν δικές μου με σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα