Βαθμολογία

Προς απελευθέρωση των πλειστηριασμών

«Θολό τοπίο» εμφανίζεται στο καυτό θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, η προστασία της οποίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Από 1ης Ιανουαρίου 2015 οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζει τροποποίηση του νόμου Κατσέλη προκειμένου να αποσυμφορήσει τα ειρηνοδικεία και να επιταχύνει την εκδίκαση των προσφυγών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος με δηλώσεις του στην αρχή της εβδομάδας τόνισε ότι πρόκειται να παραταθεί για έναν τουλάχιστον χρόνο η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό φοβούμενος το πολιτικό κόστος που θα έχει για την κυβέρνηση η απελευθέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» από το περιβάλλον του υπουργού Ανάπτυξης κ.Νίκου Δένδια το θέμα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν έχει ακόμη συζητηθεί με την τρόικα.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαθέσεις και τις αντιλήψεις των δανειστών αλλά και τη χρονική συγκυρία στην οποία τίθεται το θέμα έλεγαν προς «Το Βήμα» ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η τρόικα να δεχθεί την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και είναι εκτός τόπου και χρόνου η προβολή αυτού του αιτήματος, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μείζον θέμα και δεν αποκλείεται η διαχείρισή του να εξαρτηθεί κυρίως από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί τον Δεκέμβριο, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προστασίας.

Κώδικας δεοντολογίας

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες διαμόρφωσε το πλαίσιο του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Εχει καταρτιστεί ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών και των εύλογων δαπανών διαβίωσης προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν τον αριθμό των δανειοληπτών που θα χάσουν την πρώτη τους κατοικία σε πλειστηριασμό.

Στη διάρκεια του έτους υποβλήθηκαν προς τις τράπεζες 25.000 αιτήσεις από δανειολήπτες που χρειάστηκαν την προστασία του νόμου προκειμένου να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί. Από αυτόν τον αριθμό η συντριπτική πλειονότητα - περί τους 17.000 δανειολήπτες - υπέβαλε αιτήσεις υπό το κράτος του πανικού και όχι γιατί είχε πραγματική ανάγκη προστασίας. Αντιθέτως, μόνο οι 8.000 χρειάστηκαν την προστασία του νόμου.

100.000 αιτήσεις

Μπορεί να είναι μικρός ο αριθμός των δανειοληπτών που χρειάστηκαν την προστασία του νόμου αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, αλλά είναι εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός των δανειοληπτών που προσέφυγαν στην προστασία των διατάξεων του νόμου Κατσέλη στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στα ειρηνοδικεία ανήλθαν στις 100.000. Και από αυτές έχουν εκδικαστεί περί τις 10.000 υποθέσεις, από τις οποίες το 65% είχε ευνοϊκή εξέλιξη, επιτυγχάνοντας τη διαγραφή μέρους των οφειλών ή και ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις την πλήρη διαγραφή του χρέους.

Ο νόμος Κατσέλη προσφέρει ακόμη την προστασία της κύριας κατοικίας αλλά και συνολικά της περιουσίας του οφειλέτη από τη στιγμή που θα υποβάλει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο ως και την έκδοση απόφασης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν προς «Το Βήμα» ότι με νομοθετικές παρεμβάσεις θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν στα μεγάλα ειρηνοδικεία ειδικά τμήματα που θα εκδικάζουν αποκλειστικά και μόνο τις υποθέσεις που αφορούν την προστασία της κύριας κατοικίας.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
(Χαροντάκης Δημήτρης)