Βαθμολογία

Αυτά είναι τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα I.X

Νέα τσουχτερά πρόστιμα για όσους κυκλοφορούν στους δρόμους με ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, όσοι «συλλαμβάνονται» να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια θα τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης και οι πινακίδες για έξι μήνες, ενώ όσοι εμπλέκονται σε ατύχημα για δύο χρόνια. Πέρα της άδειας οδήγησης και των πινακίδων που θα αφαιρούνται στους παραβάτες θα επιβάλλονται και τα εξής πρόστιμα:

1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης

500 ευρώ για τα ΙΧ

250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σημειώνεται ότι τόσο οι άδειες οδήγησης όσο και οι πινακίδες επιστρέφονται στους οδηγούς μόλις πληρωθούν τα πρόστιμα.

Ειδικότερα, έπειτα από πρωτοβουλία του Βασίλη Κικίλια, προωθείται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις παραβάσεων για ανασφάλιστα οχήματα θα επιστρέφονται πλέον τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), πριν την παρέλευση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου αφαίρεσης (από έξι μήνες έως δύο χρόνια), με την προϋπόθεση της καταβολής του διοικητικού προστίμου.

Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα, ιδίως επαγγελματιών οδηγών, ιδιοκτητών επαγγελματικών οχημάτων, αγροτών αλλά και λοιπών ιδιωτών που χρησιμοποιούν τα οχήματα τους ως αναγκαίο μέσο εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Πηγή: iefimerida.gr