Βαθμολογία

Διπλό μεροκάματο για την Κυριακάτικη εργασία

Με τη βούλα του Αρείου Πάγου, οι εργαζόμενοι τις Κυριακές, στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να απολαμβάνουν διπλό μεροκάματο ή προσαύξηση αυτού κατά 75% και ένα ρεπό τη βδομάδα. Μάλιστα, όπως είπε με απόφαση του το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αυτό πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα αν η απασχόληση είναι νόμιμη ή παράνομη.

Ο Άρειος Πάγος, δικαίωσε οδηγό φορτηγού υποχρεώνοντας κατασκευαστική εταιρία να του καταβάλλει το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την απασχόληση του κατά τις Κυριακές για την οποία δεν είχε πληρωθεί επί δυο χρόνια.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δικαιούται ένα πρόσθετο ημερομίσθιο για κάθε Κυριακή, από τις 57 που εργάστηκε, χωρίς να λάβει ρεπό άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Μάλιστα, οι δικαστές διευκρινίζουν την έννοια του «αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη», σημειώνοντας ότι ο εργοδότης στις περιπτώσεις που ο μισθωτός εργάζεται τις Κυριακές, αλλά δεν λαμβάνει άλλη ημέρα αναπαύσεως υποχρεούται να καταβάλλει «κάθε τι που ο εργοδότης θα κατέβαλλε στον ίδιο εργαζόμενο αν εργαζόταν σε ημέρα μη αναπαύσεως, χωρίς όμως την προσαύξηση της υπερεργασίας άλλων ημερών και της αναλογίας επιδομάτων αδείας και εορτών».

Πηγή: newsbeast.gr