Βαθμολογία

Σαράντα χρόνια εθελοντής στην παραλία

Ώρα 6 το πρωί. Στην παραλία του Αγιοκάμπου δεν... υπάρχει ψυχή, παρά μόνο μια φιγούρα που περπατά με σταθερά βήματα στην άμμο, κρατώντας ένα τσουβάλι στον ώμο και κοιτώντας χαμηλά. Η διαδρομή της καθημερινή και η ώρα που εμφανίζεται πάντα η ίδια, πριν έρθουν οι λουόμενοι να στήσουν τις ομπρέλες τους.

Περπατώντας κατά μήκος της ακροθαλασσιάς, περίπου σε μια περιοχή δυόμισι χιλιομέτρων, μαζεύει τα σκουπίδια που βρίσκει στην άμμο, τα οποία βέβαια άφησαν πίσω τους κάποιοι που την προηγούμενη μέρα απόλαυσαν εκεί το μπάνιο τους και αδιαφόρησαν να πάρουν μαζί τους ό,τι άχρηστο πέταξαν.

Δεν είναι υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Αγιάς και σίγουρα δεν έχει την υποχρέωση να μαζεύει τα σκουπίδια των άλλων, αλλά το κάνει αυτό επί σαράντα χρόνια, συνειδητά, με επιμονή, ευχαρίστηση και με αυξημένο το αίσθημα σεβασμού προς το περιβάλλον.

Επιμένει, τόσα χρόνια να προσπαθεί να δώσει το παράδειγμα, να προσπαθεί να σώσει από τη ρύπανση έστω 2,5 χιλιόμετρα παραλίας. Δυστυχώς όμως, όταν επιστρέφει από αυτή την προσωπική αποστολή του, πάντα κρατά γεμάτο το τσουβάλι. Τα δε Σαββατοκύριακα; Επιστρέφει με τρία τσουβάλια στα χέρια. Δεν απογοητεύεται, συνεχίζει...

Είναι ο κ. Γιάννης Δημοσιάρης, 75 χρόνων, που για κάποιους έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος της παραλίας, όταν τους μαλώνει για τα σκουπίδια που πετούν αδιάφορα όπου τους βολέψει, ενώ για κάποιους άλλους –που είναι και οι περισσότεροι- αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και μιλούν με θαυμασμό για την ευαισθησία του, αν και αυτός τους απαντά: «Δεν θέλω να ακούσω μπράβο. Πάρτε ένα τσουβάλι και μαζέψτε σκουπίδια...»!

Οι περισσότεροι που μιλούν γι' αυτόν, έχουν βγάλει δικά τους συμπεράσματα και δικές τους ιστορίες, γι' αυτήν την καθημερινή του συνήθεια, καθώς όντως τη θεωρούν παράξενη! Κάποιοι είπαν ότι είναι ξένος από άλλη χώρα και ότι επειδή έχει άλλη παιδεία, γι' αυτό και μαζεύει τα σκουπίδια από την παραλία!

Ο ίδιος μας απαντά: «Ναι, έζησα στη Γερμανία από 22 χρόνων, όταν έφυγα από την Ελασσόνα από όπου κατάγομαι, για να πάω να δουλέψω. Δεν μου έμαθαν όμως οι Γερμανοί να καθαρίζω. Η μάνα μου και ο πατέρας μου, μου έμαθαν. Όταν με έβαζαν να καθαρίζω τον δρόμο μπροστά από το σπίτι μας, για να μου δείξουν ότι πρέπει να σέβομαι το περιβάλλον που ζω. Η καθαριότητα και η αγάπη στο περιβάλλον, είναι σίγουρα θέμα παιδείας, αλλά που μαθαίνεται από την οικογένεια.

Εδώ και σαράντα καλοκαίρια που έρχομαι για διακοπές στον Αγιόκαμπο, κάθε μέρα σηκώνομαι στις 6 το πρωί να μαζέψω τα σκουπίδια από την παραλία και μάλιστα με τσουβάλια που φέρνω από τη Γερμανία. Εβλεπαν οι συνάδελφοί μου στη δουλειά και οι φίλοι μου στη Γερμανία, που έπαιρνα τα τσουβάλια και με τα ρωτούσαν παραξενεμένοι τι τα κάνω. Τους έλεγα και εντυπωσιάζονταν μετά με αυτή μου την επιμονή. Μάλιστα όταν συνταξιοδοτήθηκα, κάποιοι ήρθαν και μου έφεραν δώρο τσουβάλια, λέγοντάς μου «πάρε να έχεις, για να καθαρίσεις στην Ελλάδα!».

Γύρισα στην... Ιθάκη μου, το 2001. Τώρα δεν με δεσμεύουν οι μέρες των διακοπών, έχω άπλετο χρόνο να καθαρίζω την παραλία. Μένω πλέον ακόμη και έξι μήνες στον Αγιόκαμπο».

«Πώς με βρήκατε;», ρωτά. Ο κ. Κ. Πόζιος εντυπωσιάστηκε από αυτό που κάνετε κάθε μέρα..., του απαντάμε και μας διακόπτει: «Α! Ο δάσκαλος. Ετσι τον λέω εγώ» και συνεχίζουμε την κουβέντα ζητώντας από τον κ. Γιάννη να μας πει το γιατί το κάνει: «Μα αυτό που έπρεπε να λέμε σήμερα, είναι γιατί δεν το κάνουμε όλοι! Γιατί δεν μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από την παραλία; Γιατί τα πετάμε στον δρόμο; Γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να διατηρούμε τον χώρο που ζούμε καθαρό;

Εγώ, θέλω ο εγγονός μου να βρίσκει ψάρια στη θάλασσα... Να μπορεί να την απολαμβάνει για χρόνια καθαρή, όπως σήμερα. Εγώ και όλοι μας θα φταίμε, αν αυτό το παιδί δεν μπορεί αύριο να κολυμπήσει από τη μόλυνση και να απολαύσει τον πλούτο της.

Εμαθα και στα εγγόνια μου να μαζεύουν τα σκουπίδια τους, θα γίνουν καλύτεροι από μας».

 

ΤΡΙΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

«Διαπιστώνω στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, ότι οι Έλληνες, μαθαίνουν και σιγά- σιγά γίνονται καλύτεροι. Η κάθε γενιά γίνεται καλύτερη. Τη μεγαλύτερη ζημιά τώρα, την κάνουν οι αλλοδαποί, με έντονη την έλλειψη παιδείας και σεβασμού. Παρατούνε τα σκουπίδια τους στην παραλία. Ακόμη και τα «μπέιμπι λίνο» θάβουν στην άμμο!», μας είπε ο κ. Γιάννης, ο οποίος υποστηρίζει ότι παλιότερα τις καθημερινές, μάζευε πολλά τσουβάλια σκουπίδια από την παραλία, ενώ τα τελευταία χρόνια, μειώθηκαν τα σκουπίδια και γεμίζει μόνο ένα τσουβάλι. Τα Σαββατοκύριακα δε, λέει, συγκεντρώνει τρία τσουβάλια σκουπίδια το καλοκαίρι, ενώ σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα περισσότερα και εξηγεί: «Τον χειμώνα να δείτε τι πλαστικό βγάζει η θάλασσα!».

Πηγή: Εφ. Ελευθερία
(Λένα Κισσάβου)