Βαθμολογία

Η ελλάδα υποψήφια χώρα για χρεοκοπία

Με αφορμή την πρόσφαστη χρεοκοπία της Αργεντινής, τη δεύτερη μέσα σε 12 χρόνια, ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε στη δημοσιοποίηση μιας λίστας με τις 10 υποψήφιες προς πτώχευση χώρες, μέσα στην οποία βρίσκεται σε περίοπτη θέση η Ελλάδα.

Στη λίστα, σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού CNBC, οι χώρες που περιλαμβάνονται όχι απλώς έχουν εξίσου επικίνδυνα χρέη με την Αργεντινή, αλλά κάποιες διατρέχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο. Μάλιστα, η λίστα είναι πολυσυλλεκτική καθώς περιλαμβάνει από την Ελλάδα μέχρι το Πακιστάν και από τη Βενεζουέλα μέχρι τον Ισημερινό.

Ο πίνακας δείχνει τις χώρες που είναι περισσότερο επιρρεπείς προς χρεοκοπία εξ αιτίας του μεγάλου τους χρέους, που αξιολογούνται ως Caa1, όπως η Αίγυπτος, και κρίνονται το ίδιο επικίνδυνες όσο η Αργεντινή, ενώ εκείνες με αξιολόγηση Caa2 και Caa3 είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα. Ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος την κατατάσσει στην κατηγορία Caa1, αν και χαρακτηρίζεται «σταθερή» (stable). Οι 10 χώρες είναι ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα, η Μπελίζ, η Κούβα, η Κύπρος, η Τζαμάικα και η Ουκρανία.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, το CNBC σημειώνει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Capital Economics η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Η Moody's υποβάθμισε τας ουκρανικά ομόλογα σε Caa3, με αρνητικό outlook τον Απρίλιο του 2014, δύο μονάδες χαμηλότερα από της Αργεντινής (Caa1), επικαλούμενη την κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης.

Πηγή: thessalianews.gr