Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται σε βακτήρια, ιούς και παράσιτα που εισβάλλουν στον οργανισμό μας μέσω των τροφών. Επειδή τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή άλλων λοιμώξεων, μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ότι η αιτία είναι όντως κάτι που φάγαμε.
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες που απελευθερώνουν μπορεί να μολύνουν τις τροφές σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, κατά την επεξεργασία των τροφίμων αλλά και όταν οι τροφές δεν αποθηκεύονται και δε μαγειρεύονται σωστά.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης εμφανίζονται συνήθως μερικές ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος και ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή της μόλυνσης. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα εξής:
1. ναυτία
2. τάση προς έμετο
3. διάρροια
4. πόνος στην κοιλιακή χώρα και κοιλιακές κράμπες
5. πυρετός
Επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό ή το νοσοκομείο εάν:
- ο εμετός είναι πολύ συχνός και συμβαίνει αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού ή νερού
- ο εμετός και τα κόπρανα περιέχουν αίμα
- η διάρροια επιμένει για περισσότερο από τρεις ημέρες
- ο πόνος στην κοιλιά είναι πολύ ισχυρός
- ο πυρετός ξεπερνά τους 38.6 C
- εκδηλώνονται συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως υπερβολική δίψα, ξηρότητα στο στόμα, ελλιπής ενούρηση, αδυναμία και ζάλη
- εκδηλώνονται νευρολογικά συμπτώματα, όπως αλλοίωση της όρασης, μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα στα χέρια
Πηγή: onmed.gr