Βαθμολογία

«Ηλέκτρα» στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας

Για πρώτη φορά, στη σύγχρονη εποχή, θα ακουστεί και πάλι ο αρχαίος λόγος, στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας, με αποσπάσματα από την «Ηλέκτρα» και δύο χορικά από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας- που θα φορά κοστούμια του «Θεσσαλικού Θεάτρου»-, την χορωδία του ΔΩΛ και τα κρουστά του Γιάννη Μακρυγιάνη.

Ακόμα, επίσης για πρώτη φορά, θα γίνει παρουσίαση του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας σε πνευματικούς ανθρώπους από όλη την Ελλάδα (ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, ηθοποιούς), αλλά και πολιτικούς, όλους μέλη του σωματείου «Διάζωμα», το οποίο θα τιμήσει, παράλληλα, τον ανασκαφέα του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας και πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής αποκάλυψης του θεάτρου κ. Αθαν. Τζιαφάλια. Ο τιμώμενος, με τη βοήθεια βίντεο και φωτογραφιών, θα παρουσιάσει, όλη την πορεία αποκάλυψης του θεάτρου, μέχρι σήμερα. Όλα αυτά, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Ζ' Γενικής Συνέλευσης του σωματείου «Διάζωμα», που θα γίνει στη Θεσσαλία και τη Λάρισα, από 19-21 Σεπτεμβρίου. Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης θα συνδυασθούν με οδοιπορικό στα πέντε αρχαία θέατρα της Θεσσαλίας, που είναι: Μικρό αρχαίο θέατρο Λάρισας και μεγάλο αρχαίο θέατρο Λάρισας, Φθιωτίδων Θηβών ή Μικροθηβών, Δημητριάδος και Φερών.

Χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τη Λάρισα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της εκδήλωσης ο πρόεδρος του «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος και είχε συνάντηση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, με όλους τους εμπλεκόμενους, για την λεπτομερή προετοιμασία της εκδήλωσης. Παρόντες ήταν, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του θεάτρου κ. κ. Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου προϊσταμένη της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο αρχιτέκτονας Δημ. Καραγκούνης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Θεσσαλικού Θεάτρου» κ. Κώστας Τσιάνος, ο δάσκαλος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Δημ. Τσιπλακούλης, μέλη του «Διάζωμα» και άλλοι παράγοντας, που εξέτασαν επιτόπου τις λεπτομέρειες της σημαντικής αυτής εκδήλωσης. Τα κοστούμια, που θα φορά το Λύκειο ελληνίδων θα προέρχονται από τις παραστάσεις «Ηλέκτρα», «Χοηφόρες» και « Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και θα «ανοίξουν» ουσιαστικά την εκδήλωση.

Η εκδήλωση, όπως και οι προηγούμενες, θα γίνει στο χώρο της ορχήστρας του θεάτρου, όπου θα τοποθετηθούν καθίσματα και θα ληφθεί μέριμνα, κατά το δυνατόν, να ακούν και να βλέπουν τα τεκταινόμενα και ο κόσμος, που θα βρίσκεται γύρω από το αρχαίο θέατρο επί της οδού Βενιζέλου. Μελετάται η τοποθέτηση κάποιας οθόνης. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας και την όλη επιμέλεια θα έχει ο κ. Κώστας Τσιάνος. Σημειώνεται, ότι μετά τη συνεργασία στο αρχαίο θέατρο, ο κ. Στ. Μπένος και οι εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση, επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστό.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ