Βαθμολογία

Αντίστροφη μέτρηση για τα «Σ/Μ Λάρισα»

Εκτεταμένες διαβουλεύσεις, που θα καθορίσουν το μέλλον της επιχείρησης και θα αναμορφώσουν το τοπίο στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου της περιοχής, όποια κατάληξη κι αν έχουν, βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στα «Σ/Μ Λάρισα».

Με καταληκτική ημερομηνία –σταθμό για την επιχείρηση, την 17η Σεπτεμβρίου, όπου θα κριθεί επί της ουσίας, στις δικαστικές αίθουσες η λειτουργία της εταιρίας στην τοπική αγορά, οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές εντείνονται κορυφώνοντας την αγωνία στα εμπλεκόμενα μέρη.

Με δεδομένη την πρόθεση των διοικούντων, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύσκεψη της «ομάδας σωτηρίας» στο Επιμελητήριο Λάρισας, να κινηθούν οι διαδικασίες υπαγωγής της εταιρίας σε ειδική εκκαθάριση, μέσω του άρθρου 106 ια, για να αποφευχθεί ...το μοιραίο, η προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικών συμμαχιών συνεχίζεται αμείωτη...

Την ίδια στιγμή, οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο Λάρισας πληθαίνουν, καθώς τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ένα μπαράζ διαδοχικών επαφών του κ. Αδάμ στην Αθήνα, τόσο σε επιχειρηματικό με ενδιαφερόμενους αγοραστές όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του τοπικού φορέα συναντήθηκε συγκεκριμένα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγ. Βενιζέλο, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Οδ. Κωνσταντόπουλο και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κων. Μίχαλο, τους οποίους ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις, ανέδειξε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα προξενήσει μια ενδεχόμενη πτώχευση της εταιρίας και ζήτησε τη συνδρομή τους στην εξεύρεση λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση λύσης έχει εξελιχθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» καθώς, όπως είναι γνωστό, στα μέσα Σεπτεμβρίου, η επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πλήθος διαταγών πληρωμής, κατασχέσεων περιουσιακών της στοιχείων και αίτησης πτώχευσης που έχουν υποβάλει από κοινού δύο προμηθευτές της τοπικής αλυσίδας. Έχοντας αρχίσει λοιπόν, ο χρόνος να μετρά αντίστροφα, η εξεύρεση της ενδεδειγμένης και σωτήριας λύσης έχει καταστεί επιτακτική...

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Στο μεταξύ, η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων των «Σ/Μ» Λάρισα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και στους ιδιοκτήτες που μίσθωσαν τα ακίνητά τους στην επιχείρηση. Τουλάχιστον 30 εκ των ιδιοκτητών ακινήτων σε όλο το νομό, μιας και τα υπόλοιπα καταστήματα είναι ιδιοκτησίας των «Σ/Μ Λάρισα», από τον περασμένο Μάιο δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια, λόγω της «στάσης πληρωμών» που κήρυξε προς τρίτους η επιχείρηση. Σε πολλούς ιδιοκτήτες η καθυστέρηση πληρωμής των ενοικίων, ξεπερνά τους 8-10 μήνες, με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημιά καθώς, είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν σημαντικά φορολογικά βάρη για ανείσπρακτα έσοδα.

Αν και όπως, επισήμαναν στην «Ε», αντιλαμβάνονται τη δυσχερή θέση και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, γι' αυτό άλλωστε προχώρησαν και σε μείωση των ενοικίων, ωστόσο έχουν καταστεί «όμηροι» μιας κατάστασης με απρόβλεπτες εξελίξεις...

Οι ίδιοι έχουν ζητήσει από την επιχείρηση να τους παραδώσει τα κλειδιά και να αποδεσμεύσει τα ακίνητά τους, ώστε να τα μισθώσουν σε νέους ιδιοκτήτες, αλλά ανταπόκριση δεν βρήκαν. Τώρα καλούνται να πληρώσουν, τα χαράτσια της ακίνητης περιουσίας, τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, για απρόσοδη ιδιοκτησία. «Είναι αντιληπτό, κατανοητό και σεβαστό το πρόβλημα των εργαζομένων και των προμηθευτών της επιχείρησης αλλά είναι ανεπίτρεπτο να «παίζονται» παιχνίδια και στις πλάτες των ιδιοκτητών. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους χωρίς αποτέλεσμα, έχουμε προσφύγει δικαστικά, έχουμε κινήσει διαδικασίες έξωσης αλλά νιώθουμε απροστάτευτοι καθώς βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση μιας και θα πρέπει οι ίδιοι να μεριμνήσουμε για την απομάκρυνση του εξοπλισμού των καταστημάτων, τη ασφάλισή τους και τη συγκέντρωσή τους σε αποθηκευτικό χώρο. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υποβληθούμε και σε επιπλέον έξοδα...» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των ιδιοκτητών για να προσθέσει πως «η μόνη λύση είναι, να αποδεσμεύσει η επιχείρηση τα ακίνητα για να τα εκμεταλλευτούμε και να πληρώσουμε τα φορολογικά μας βάρη. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν και νέα θύματα...».

«Ομολογώ ότι αυτό με πείραξε περισσότερο, τονίζει από την πλευρά του ένας άλλος ιδιοκτήτης με επιστολή του στην «Ε», είναι ότι εδώ και 40 χρόνια στη Λάρισα, δεν όφειλα πουθενά. Αλλά, κύριοι των Σ/Μ, για 1 και πλέον χρόνο όχι μόνο δεν πληρώνετε αλλά ως κατακτητές και όχι ενοικιαστές τα έχετε κλειδώσει, αφήσατε να κοπεί το ρεύμα και αντί να μας δώσετε τα κλειδιά, μας αναγκάζετε να προβούμε σε δικαστικούς αγώνες πληρώνοντας δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και λοιπά έξοδα, συστήνοντας υπομονή και διαδίδοντας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Αλλά όπως λέει μια σοφή παροιμία «μονοπάτι που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει»... Καλέστε μας αύριο, δώστε μας τα κλειδιά να ανοίξουμε μαζί τα μαγαζιά μας και εάν θέλετε πείτε μας και ένα «ευχαριστώ», για να μην προβούμε και σε άλλα έξοδα...».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΕΛΑΛΗ

Εξάλλου, την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα μέτρα για να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να λειτουργήσει η επιχείρηση καλεί ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Γελαλής με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη στο επιμελητήριο για εξεύρεση λύσης για τα «Σ/Μ Λάρισα». Στην ανακοίνωσή του, διά της οποίας καλεί και τους εργαζόμενους σε αγώνα ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές που μας έφεραν όλους σε αυτή την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η πιστή εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας και στην τοπική οικονομία. Όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές τόσο το κλείσιμο επιχειρήσεων θα αυξάνεται, η τοπική οικονομία θα στενάζει, οι άνεργοι θα πολλαπλασιάζονται και η κοινωνία θα οδηγείται σε αδιέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων, που αγωνίζονται να μείνει ανοικτή η επιχείρηση, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος, να μην τους αφαιρεθούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα. Δημιουργείται επίσης τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε πληθώρα προμηθευτών οι οποίοι λόγω αδυναμιών των Σ/Μ Λάρισας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι τους, θα αναγκαστούν και οι ίδιοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, δημιουργώντας τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα για την περιοχή μας. Στην ίδια κατηγορία είναι και οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι βλέπουν τις οικονομίες τους να χάνονται μέσα από τη διαδικασία αγοράς μετοχών που είναι χωρίς αντίκρισμα. Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγώνα ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές που μας έφεραν όλους σε αυτή την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα μέτρα, ως οφείλει, για να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, να λειτουργήσει η επιχείρηση, να ρυθμιστούν τα χρέη και να πληρωθούν οι προμηθευτές».

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ