Βαθμολογία

Στην ίδια πόλη θα σπουδάζουν τα αδέλφια

Υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται ότι το δεύτερο παιδί κάθε οικογένειας θα μπορεί να σπουδάσει στην πόλη όπου εισήλθε και το πρώτο εκδίδει πιθανότατα αύριο, Δευτέρα, το υπουργείο Παιδείας σε μια τελευταία αλλαγή του θεσμού των μετεγγραφών.

Αυτό φυσικά θα μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν ομοειδή τμήματα μεταξύ του ιδρύματος στο οποίο εισήχθη ένας υποψήφιος και του ιδρύματος στο οποίο θα μετεγγραφεί.

Με τον τρόπο αυτόν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιδιώκει να δοθεί μια «ανάσα» στα ιδρύματα καθώς είναι πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να αποσυμφορηθεί η ζήτηση προς κεντρικά ΑΕΙ αν οι οικογένειες έχουν ήδη ένα παιδί που σπουδάζει σε μια επαρχιακή πόλη και αποτελεί συμφέρον προς αυτές να σπουδάσει εκεί και το δεύτερο παιδί τους.

Με αυτά τα δεδομένα τα κεντρικά πανεπιστήμια ξεκινούν μια δύσκολη νέα ακαδημαϊκή χρονιά καθώς θα υποδεχθούν χιλιάδες μετεγγραφόμενων φοιτητών από την επαρχία. Η έκταση της εσωτερικής αυτής «μετανάστευσης» δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί, ωστόσο βρίσκει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων με υποσχέσεις αλλά χωρίς λεφτά και απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Τα δύο κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μάλιστα, έχουν νέους πρυτάνεις, που όμως κάθονται τώρα στον «θρόνο» ενός διχασμένου βασιλείου...

Το βέβαιον είναι λοιπόν ότι στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας τα αμφιθέατρα εφέτος το φθινόπωρο θα ξεχειλίσουν. Και για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος επί του παρόντος δεν έχει προβλεφθεί λύση καθώς όλοι περιμένουν να δουν την έκταση του προβλήματος για να λειτουργήσουν στη συνέχεια πυροσβεστικά.

Πηγή: thessalianews.gr