Βαθμολογία

Ανεξέλεγκτα τα αναβολικά

«Αγοράστε οnline αναβολικά - στεροειδή», γράφει μια από τις «διαφημίσεις» στο Διαδίκτυο, καλώντας τους επίδοξους «φουσκωτούς» να βάλουν τον κωδικό της πιστωτικής τους κάρτας για να προμηθευτούν τις ουσίες που θα τους βοηθήσουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα.

Ορισμένοι το κάνουν για να δείχνουν «ευπαρουσίαστοι», άλλοι το θεωρούν απαραίτητο για τις «επαγγελματικές» τους υποχρεώσεις ως «πορτιέρηδες» ή κάτι παρόμοιο. Ολοι τους, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υποθηκεύουν το μέλλον τους, καθώς από τη χρήση των απαγορευμένων ουσιών απειλείται η υγεία τους.

Οπως παραδέχονται στελέχη διωκτικών υπηρεσιών, ο έλεγχος των ουσιών που διακινούνται μέσω Διαδικτύου είναι πολύ δύσκολος εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αγαθών που διακινούνται. «Περισσότερο μας απασχολεί ο εντοπισμός οργανωμένων κυκλωμάτων», ήταν η σχετική τοποθέτηση στελέχους διωκτικής αρχής που ασχολείται με το ζήτημα.

Το θέμα επανήλθε βίαια στην επικαιρότητα με τη δολοφονία των δύο νεαρών στη Μάνη, που, όπως αποδείχθηκε, έγινε με αφορμή αγοραπωλησία αναβολικών μεταξύ του ενός από τους φερόμενους ως δράστες και του ενός θύματος.

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με πρωτοβουλία του υπουργού Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανού Στασινόπολου και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Τονίστηκε ότι πράγματι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί οργανωμένα και σε διωκτικό και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Βασικό αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η απόφαση να ενισχυθούν οι σχετικοί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του ΣΔΟΕ και του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).

Αυτοί αναμένεται να επικεντρωθούν σε γυμναστήρια, φαρμακεία και άλλους χώρους, για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι λειτουργούν ως αποθήκες για ουσίες που εισάγονται παράνομα κυρίως από ασιατικές χώρες.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, μιλώντας στην «Κ» επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας ότι «γίνεται περισσότερος ντόρος από το πραγματικό πρόβλημα». Τόνισε ότι δεν υπάρχουν κέντρα παραγωγής τέτοιων ουσιών στην Ελλάδα και ότι ελέγχοντας τις καταγγελίες για διάφορα γυμναστήρια, σπάνια εντοπίζονται παράνομες ουσίες.

Τα αναβολικά θεωρούνται φάρμακα και η διακίνησή τους πρέπει να γίνεται μέσα από τη νόμιμη αλυσίδα διανομής και υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ. «Πολλές φορές στα ράφια βρίσκονται νόμιμες ουσίες, ωστόσο, ψάχνοντας στις πίσω σειρές ή μέσα σε ντουλάπια, εντοπίζονται παράνομες ουσίες», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, τονίζοντας ότι δεν αρκεί κάποιος να κάνει τον έλεγχο αλλά και να ξέρει πώς να τον κάνει.

Ο ίδιος συμφωνεί με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη σύσκεψη, καθώς -όπως λέει- οι υπάλληλοι του ΕΟΦ είναι επιστήμονες και θα πρέπει να συνοδεύονται από αστυνομικούς για να πραγματοποιούν ελέγχους, κάτι που αναμένεται να γίνει με τα μεικτά κλιμάκια.

Το νομικό πλαίσιο για τη διακίνηση των αναβολικών θεωρείται «χαλαρό» στη χώρα μας, ενώ οι υποθέσεις συλλήψεων για το συγκεκριμένο πλημμέλημα είναι λίγες. Αυτές γίνονται συνήθως στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της γενικότερης εγκληματικότητας ή όταν οι συλλήψεις γίνονται για άλλο λόγο και στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και τυχόν ευρήματα όπως αναβολικά.

Αυτή η κατάσταση έχει συμβάλει στο να θεωρείται η χώρα μας κέντρο μεταφοράς αυτών των ουσιών προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Το πρόσφατο περιστατικό επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα της περαιτέρω ποινικοποίησης του αδικήματος.

«Οι παραπάνω διαπιστώσεις καθιστούν επιτακτική ανάγκη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και την αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης της εμπορίας αναβολικών από την ελληνική νομοθεσία, με παράλληλη εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων», αναφέρει σε ερώτημα που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη ο βουλευτής Γιάννης Μιχελάκης προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Πολιτισμού.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ