Βαθμολογία

Σε αναζήτηση στέγης οι νέοι φοιτητές

Ο «φοιτητικός μαραθώνιος» για την αναζήτηση και εύρεση στέγης ξεκίνησε... Η αγωνία για τις βάσεις και την εισαγωγή στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μπορεί να έλαβε τέλος,  όμως αρχίζει ένας νέος αγώνας για χιλιάδες οικογένειες... Αυτός της αναζήτησης φθηνής και αξιόλογης φοιτητικής στέγης.

Στυλό, μπλοκάκι, κινητό, εφημερίδα, εμφιαλωμένο νερό και... ποδαρόδρομος, συνθέτουν την κλασική, διαχρονική συνταγή για την αναζήτηση του κατάλληλου σπιτιού για να στεγάσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του νέου σπουδαστή. Τέτοιες εικόνες θα αναπαράγονται καθημερινά στη Λάρισα αλλά και στις υπόλοιπες φοιτητουπόλεις, μιας και η αναζήτηση σπιτιού μπορεί να είναι ως διαδικασία... ευχάριστη αλλά δεν είναι και εύκολη. Οι εγγραφές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορεί να ξεκινούν στις 15 Σεπτεμβρίου αλλά στο διάστημα αυτό η εξασφάλιση της στέγης πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα.

Στη Λάρισα, η έρευνα για τα φοιτητικά σπίτια είχε ξεκινήσει, από όσους τουλάχιστον είχαν επιλογή τις σχολές της πόλης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών αλλά η κινητικότητα θα κορυφωθεί εντός των επομένων ημερών.

Το γενικό συμπέρασμα, από μια πρώτη έρευνα αγοράς, είναι ότι οι οικογένειες των επιτυχόντων στη Λάρισα μπορούν να ξεκινήσουν την αναζήτηση φοιτητικής στέγης με αισιοδοξία, καθώς υπάρχει επάρκεια διαμερισμάτων και μάλιστα σε καλές τιμές. Η οικονομική κρίση έχει διαφοροποιήσει άρδην τα χαρακτηριστικά της κτηματαγοράς ενώ η τάση παλιότερων ετών που ήθελε αρκετούς γονείς να προτιμούν την αγορά και όχι την ενοικίαση κατοικίας στην πόλη φοίτησης του παιδιού τους θεωρώντας την κίνηση αυτή ένα είδος επένδυσης, απουσιάζει πλήρως...

Σαφέστατα οι απαιτήσεις όλων στρέφονται γύρω από ένα φθηνό και καλό σπίτι και βεβαίως πολλές οικογένειες που δεν έχουν την ευχέρεια να αφιερώσουν χρόνο στην αναζήτηση σπιτιού, η καλύτερη λύση είναι η συμβολή των μεσιτών. Ειδάλλως, με καλή διάθεση και υπομονή ας οργανώσουν την αναζήτηση και ας ξεκινήσουν...

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ

* Αυτό που πρωτίστως πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η Λάρισα, διαθέτει καλά, πολλά και φθηνά σπίτια για φοιτητές.

* Υπάρχουν και καινούργια - νεόδμητα σπίτια και παλαιά, καλά συντηρημένα τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν ανακαινισθεί. Δηλαδή, είναι φρεσκοβαμμένα και έχουν ατομική θέρμανση φυσικού αερίου. Η θέρμανση παίζει σημαντικό ρόλο καθώς είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής σπιτιού από τους φοιτητές, μιας και μειώνει το συνολικό κόστος εξόδων.

* Υπάρχουν και διαμερίσματα επιπλωμένα, με την έννοια ότι ο φοιτητής μπορεί να βρει, τα σημαντικότερα για τον οικιακό εξοπλισμό του (όπως επίπλωση και ηλεκτρικά σκύη) αλλά και κενά για το εξοπλίσει και να το διακοσμήσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

* Το κόστος της μίσθωσης δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι. Τα ενοίκια δηλαδή παραμένουν σταθερά και σε γενικές γραμμές φθηνά, συγκριτικά με άλλες φοιτητικές πόλεις.

* Το ενοίκιο διαμορφώνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού, με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, με τον αν είναι καινούργιο και γενικά με τα πλεονεκτήματα που παρέχει.

* Κυρίως τα φοιτητικά σπίτια, κατά κανόνα είναι μικρά. Δηλαδή γκαρσονιέρες 30 – 40 τ.μ. και δυάρια 50 - 60 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο και σαλόνι. Υπάρχουν βεβαίως προς διάθεση και τριάρια με δύο υπνοδωμάτια, τα οποία κυρίως τα προτιμούν όσοι επιλέγουν τη συγκατοίκηση.

* Τα φοιτητικά σπίτια κυρίως του κέντρου και γύρω από το εμπορικό της κέντρο είναι παλαιά, ενώ στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο ΤΕΙ (Φιλιππούπολη, Νεάπολη, Άγιος Θωμάς, Λιβαδάκι), μπορούν να βρεθούν και νεόδμητα ακίνητα.

* Φοιτητής που θέλει να αναζητήσει στέγη στο κέντρο ή κοντά σε στάση λεωφορείων του ΤΕΙ καλό είναι να βιαστεί. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, γύρω από το εμπορικό κέντρο της Λάρισας και κυρίως γύρω από την κεντρική στάση των ΤΕΙ, στην πλατεία Εβραίων, όπου έχουν εξελιχθεί σε φοιτητικές, με αποτέλεσμα τα σπίτια να νοικιάζονται ευκολότερα και νωρίτερα.

* Σύμφωνα με τον διευθυντή του μεσιτικού γραφείου της REMAX κ. Κων. Κολοβό, αλλά και ιδιοκτητών ακινήτων, οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 150 έως 320 ευρώ. Ενδεικτικά, οι τιμές σε γκαρσονιέρες διαμορφώνονται κατά μέσο όρο από 150 -200 ευρώ με την τιμή να αυξάνεται αν το σπίτι είναι καινούργιο. Τα ενοίκια στις παλιές γκαρσονιέρες, άνω των 20 ετών, κυμαίνονται από 150 έως 170 ευρώ, ενώ στις καινούργιες αλλά και στις ανακαινισμένες κυμαίνονται από 180 έως 200 ευρώ. Τα δυάρια κατά μέσο όρο 200 -250 ευρώ με αυξητική τάση αν είναι καινούργια και στα τριάρια η τιμή κυμαίνεται από 270 έως 300 ευρώ. Στα επιπλωμένα διαμερίσματα, η τιμή είναι 300 με 320 ευρώ αλλά δεν είναι πολλά. Η πλειοψηφία των διαμερισμάτων που προσφέρονται είναι κενά.

* Τα «παζάρια» στην τιμή δεν έλειψαν ποτέ. Αλλά εξαρτάται και από το «προϊόν» που διατίθεται και στο χρόνο που προσφέρεται. Τα σπίτια που θα... μείνουν θα είναι φθηνότερα αλλά ίσως να μην είναι όπως θα τα περιμένετε.

* Με την υπογραφή του συμβολαίου συνήθως προπληρώνεται ένα ενοίκιο και ένα ακόμη ως εγγύηση. Δηλαδή με το κλείσιμο σπιτιού ο φοιτητής πληρώνει συνήθως δύο συνολικά ενοίκια. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.

* Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι υπάρχουν διαμερίσματα αρκετά, αλλά οι υποψήφιοι κυνηγοί ενός καλού και φθηνού σπιτιού, πρέπει να ξεκινήσουν την αναζήτηση εγκαίρως. Έτσι θα αποφύγουν να συμβιβαστούν και με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους...

* Η εξεύρεση του κατάλληλου διαμερίσματος και η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας μεταξύ ενοικιαστή-ιδιοκτήτη δεν είναι πάντα αυτονόητα απότοκα της αναζήτησης. Δεκάδες ιστορίες έχουν κυκλοφορήσει για ενοικιαστές που έφυγαν... νύχτα, πριν λήξει το συμβόλαιο μίσθωσης ή για ιδιοκτήτες που διαρκώς δημιουργούσαν προβλήματα στους ενοικιαστές τους. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ιδιοκτήτης -που «βάζει» την περιουσία του όσο και ο ενοικιαστής -που δίνει τα χρήματά του- έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία