Βαθμολογία

Στο Παρίσι με «κόκκινες» γραμμές

Με γεμάτη ατζέντα και σαφή στρατηγική απόκρουσης των γνωστών απαιτήσεων της τρόικας μεταβαίνει στο Παρίσι η ελληνική αποστολή, έχοντας στόχο να θέσει τις βάσεις για τη διεξαγωγή ενός ομαλού και γρήγορου ελέγχου.

Το αποτέλεσμα των συζητήσεων δεν μπορεί σε κανένα βαθμό να προβλεφθεί, καθώς η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι στην παρούσα φάση δεν προτίθεται να πάρει θέση έναντι των ελληνικών τοποθετήσεων, αλλά να ακούσει και να επεξεργαστεί τις θέσεις της κυβέρνησης ώστε να προετοιμαστεί ενόψει των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας θα βρεθούν 5 υπουργοί με τα επιτελεία τους. Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Οπως έχει προκύψει από τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των υπουργών και των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η ατζέντα των συζητήσεων στο Παρίσι έχει ως εξής:

Υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η πορεία του προϋπολογισμού του 2014 καθώς και το δημοσιονομικό κενό του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα υπολογίζει το κενό του επόμενου έτους στα 2 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά στα 900 εκατ. ευρώ, αλλά από τότε που έχουν γίνει οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, υπάρχουν αλλαγές. Μία από αυτές είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις (σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων, φόρο εισοδήματος, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων κ.λπ.), οι οποίες εκ των πραγμάτων θα διευρύνουν την «τρύπα».

Η τρόικα δεν είναι αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά για να μην τεθεί εν αμφιβόλω η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έχει ζητήσει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν το κόστος των φοροελαφρύνσεων. Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που διευρύνει το κενό είναι η υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια, που στην καλύτερη περίπτωση δημιουργούν «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ και στη χειρότερη το ποσό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί. Για όλα αυτά θα ανοίξει η συζήτηση στο Παρίσι, αλλά θα κλείσει όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Υπουργείο Εργασίας. Τα θέματα είναι σημαντικά και πολλά και η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η μετάθεσή τους για αργότερα. Στα ανοιχτά μέτωπα περιλαμβάνεται η επανεξέταση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και του ισχύοντος πλαισίου που διέπει τις απεργίες (συμπεριλαμβανομένου του θέματος της ανταπεργίας), η δημοσιονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, οι προτάσεις για αλλαγή του ασφαλιστικού, η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων κ.λπ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει φροντίσει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί τις αλλαγές που ζητεί η τρόικα στα εργασιακά ζητήματα, με τον κ. Βρούτση να καλείται να μεταφέρει την αντίθεση της Αθήνας για αυτά.

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Βρούτση με τον κ. Χαρδούβελη πως στις συζητήσεις στο Παρίσι «θα δεν υπάρξει πρόβλημα» και υποστήριξε πως έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία και έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι απολύσεις, το νέο ενιαίο μισθολόγιο και άλλες δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης του Δημοσίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά στο 2014 και για να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα, απομένει η απόλυση άλλων 6.500 υπαλλήλων. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως ο αριθμός αυτός δεν είναι πλέον απαραίτητο να υλοποιηθεί, καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τότε που αποφασίστηκε. Επίσης, από το υπουργείο σημειώνουν ότι τα τρία υπουργεία (Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού) που έχουν την υποχρέωση να απολύσουν 1.000 υπαλλήλους των φορέων που εποπτεύουν δεν έχουν προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αντιπαράθεση με την τρόικα, η οποία όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται την επίτευξη του φετινού στόχου, αλλά ζητεί και τη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου απολύσεων για το 2015. Σχετικά με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εργασία. Πάντως, σε αυτή τη φάση η τρόικα περιμένει να δει το προσχέδιο του νέου μισθολογίου. Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ρύθμιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» και η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των πλειστηριασμών για τα ακίνητα που κατάσχονται λόγω χρεών στην εφορία είναι τα δύο σημαντικότερα θέματα του υπουργείου στην παρούσα χρονική στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την απαίτηση της τρόικας να ξεκινούν οι πλειστηριασμοί από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Πηγή: H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ