Βαθμολογία

Φόβοι για «μαύρη τρύπα» από τον ΕΝΦΙΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο για τις αλλαγές που προωθούνται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας «μαύρης τρύπας».

Μάλιστα, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν κατατεθεί ακόμη οι διορθωτικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το συνολικό ποσό του σχετικού φόρου που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται στα 3,54 δισ. ευρώ. Με βάση όμως τις διορθώσεις που έχουν αποφασισθεί, το ποσό μειώνεται κατά:

• 167 εκατ. ευρώ, από τα ακίνητα των 4.000 οικισμών που είναι εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού και

• 220 εκατ. ευρώ, λόγω της κατάργησης της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση απαλλαγών και εκπτώσεων επί του φόρου.

Με τα νέα δεδομένα, το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται ανέρχεται στα 3,15 δισ. ευρώ και πλέον είναι οριακή η επίτευξη του στόχου για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Στο μεταξύ, χθες κατατέθηκε στη Βουλή ρύθμιση με την οποία καθίσταται σαφές ότι όσοι δεν καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 31 Αυγούστου δεν θα θεωρηθεί ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και κατ' επέκταση δεν θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες (κατασχέσεις κ.λπ.).

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ