Βαθμολογία

Το μεγαλείο του τύμβου από ψηλά (video)

Μεγαλείο και δέος. Πλάνα από ψηλά που αποκαλύπτουν το τεράστιο μέγεθος του τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη. Στις εικόνες από ελικόπτερο, τις οποίες κατέγραψε η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού EΝΑ Channel της Καβάλας, ξεδιπλώνεται ολόκληρος ο χώρος, τον οποίο καλύπτει το ταφικό μνημείο. Από τη λήψη γίνεται και αντιληπτό το πόσο δύσκολες και χρονοβόρες αναμένεται να είναι οι αρχαιολογικές έρευνες.

Στις εργασίες συντήρησης επικεντρώνονται οι αρχαιολόγοι

Στο μεταξύ, στις εργασίες προστασίας του αρχαιολογικού θησαυρού και τη διάσωση των ιχνών των χρωμάτων που βρέθηκαν στον χώρο επικεντρώνεται, πλέον, η ανασκαφική ομάδα.

Τις επόμενες ημέρες οι αρχαιολόγοι αναμένεται να ασχοληθούν με τη συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες υποστύλωσης με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων και γεωλόγων.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Tην ίδια ώρα, οι εξελίξεις στην Αμφίπολη συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον με τα διεθνή ΜΜΕ να φιλοξενούν εκτενή αφιερώματα για την πορεία των ερευνών.

Το Euronews αναφέρεται στις «ανασκαφικές εργασίες που συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, φέρνοντας καθημερινά στο φως νέα στοιχεία, όσον αφορά το σημαντικό ταφικό μνημείο της ελληνιστικής περιόδου».

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ακόμη μέρες για να μάθουμε τι κρύβει ο τάφος». Σε άλλο μήκος κύματος, το αμερικανικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι «προς απογοήτευση των επιστημόνων» ο τάφος έχει συληθεί.

">http://