Βαθμολογία

Ο κλέφτης ήρθε από το facebook

Ξεχάστε το e-banking, τα ATM και τις πιστωτικές κάρτες. Oι ψηφιακοί απατεώνες έχουν βάλει πλέον στο μάτι τα κοινωνικά δίκτυα, χτυπώντας στο facebook και το twitter, με στόχο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ζεστό χρήμα.

Και αν νομίζετε ότι επειδή δεν έχετε βάλει την πιστωτική σας κάρτα δεν έχετε κάτι να χάσετε, κάνετε μεγάλο λάθος. Αν κάποιος καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς εισόδου ή στη λίστα των φίλων σας, τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει είναι εξαιρετικά σημαντικά και η ζημιά που μπορεί να σας κάνει πολύ μεγάλη.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της εταιρείας Symantech που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των ψηφιακών απειλών, oι μεγαλύτεροι εχθροί των χρηστών της πλειονότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών είναι οι spammers και οι απατεώνες που θέλουν να αποκτήσουν άμεσα ή έμμεσα πρόσβαση στους λογαριασμούς με στόχο τη διείσδυση του spam, πείθοντας τους χρήστες να συμπληρώσουν έρευνες ή να εγκαταστήσουν εφαρμογές. Εν συνεχεία, και αφού υφαρπάξουν τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα, χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς των ανυποψίαστων χρηστών για να βομβαρδίσουν τους φίλους τους με ανεπιθύμητα μηνύματα.

Καθώς το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις, το τμήμα Symantec Security Response συμβουλεύει τους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εξοικειωθούν με τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας και τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσφέρονται από το κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές.

Τι πρέπει να κάνετε

Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, το πιο βασικό βήμα που πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο είναι να δημιουργούν κωδικούς εισόδου διαφορετικούς για κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και να μην επαναχρησιμοποιούν τα ίδια passwords σε διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ετσι, ακόμη και αν οι επιτήδειοι τους κλέψουν τον κωδικό π.χ. στο facebook δεν θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση και στον λογαριασμό τους στο twitter.

Ακόμη κάποιες υπηρεσίες όπως το facebook και το twitter προσφέρουν δύο είδη ταυτοποίησης προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον ασφάλεια για τον λογαριασμό του χρήστη. Ετσι, εκτός από τον κλασικό κωδικό που δημιουργεί κάθε χρήστης στη διπλή ταυτοποίηση, εισάγεται ακόμη ένα στοιχείο. Αυτό στέλνεται στο τηλέφωνό σας μέσω SMS ή μέσω μιας εφαρμογής δημιουργίας αριθμών. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ο κωδικός σας έχει αποκαλυφθεί, ο κλέφτης θα χρειαστεί τη δικλίδα της δεύτερης ταυτοποίησης για να συνδεθεί.

Προσοχή στα δημόσια προφίλ

Ακόμη μια παγίδα των κοινωνικών δικτύων είναι τα δημόσια προφίλ στα οποία ό,τι ανεβάζετε είναι διαθέσιμο σε όλους. Συνήθως τα δημόσια προφίλ είναι και τα πιο επικίνδυνα για ψηφιακές επιθέσεις. Γι' αυτό, αφού δημιουργήσετε την ψηφιακή σας προσωπικότητα, καλό είναι να ορίσετε ποιοι θα βλέπουν τις δημοσιεύσεις σας. Αλλα κοινωνικά δίκτυα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν το προφίλ τους δημόσιο ή ιδιωτικό, ενώ αρκετά - όπως το facebook - προσφέρουν περισσότερες επιλογές, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν ατομικά posts προς όλους ή προς συγκεκριμένους χρήστες.

Παγίδα όμως αποτελούν και οι δήθεν δωρεάν προσφορές που υπάρχουν στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες μπορεί εν τέλει να κοστίσουν πολύ περισσότερο. Για παράδειγμα πολλοί απατεώνες προσπαθούν να δελεάσουν τους χρήστες με την υπόσχεση ότι μπορούν να κερδίσουν δωρεάν gadgets ή προπληρωμένες κάρτες εάν συμπληρώσουν μια έρευνα, εγκαταστήσουν μια εφαρμογή ή μοιραστούν ένα post στο κοινωνικό τους δίκτυο. Για να συμμετάσχουν όμως στη διαδικασία, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων αναγκάζονται να δώσουν και προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε χέρια απατεώνων.

Τα «καυτά» θέματα κρύβουν παγίδες

Οι δημοφιλείς συζητήσεις και τα θέματα της επικαιρότητας στα κοινωνικά δίκτυα είναι δημοφιλή για τους ψηφιακούς απατεώνες. Είτε πρόκειται για αθλητικά γεγονότα είτε για τον θάνατο κάποιου διάσημου είτε για τηλεοπτικές σειρές και ανακοινώσεις νέων gadget, οι απατεώνες και οι spammers γνωρίζουν τι είναι πιο δημοφιλές και βρίσκουν τρόπο να διεισδύσουν σε μια διαδικτυακή συζήτηση, με σκοπό να ξεγελάσουν τους χρήστες. Ετσι, αν δείτε κάποιο άγνωστο προφίλ σε εσάς να δημοσιεύει links προς ιστοσελίδες αμφιβόλου κύρους, διατεινόμενο ότι εκεί υπάρχουν δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες, σκεφθείτε διπλά πριν κλικάρετε.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Δημήτρης Πεφάνης)