Βαθμολογία

Στη Βουλή με τις ευλογίες της Εκκλησίας

Αντίστροφα μετρά, όπως όλα δείχνουν, ο χρόνος για την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, οι διατάξεις του οποίου μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν προκαλέσει ενστάσεις από 38 γαλάζιους βουλευτές, αλλά και έντονες αντιδράσεις από μητροπολίτες.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου στο παρελθόν κατ' επανάληψη δεν είχε προχωρήσει στο παρά πέντε, αναμένεται τελικά να κατατεθεί προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Με τις διατάξεις το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να υψώσει τείχος προστασίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, εναρμονίζοντας τη χώρα μας με το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε φαινόμενα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας.

Ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, πιστός στις δεσμεύσεις που έχει διατυπώσει εδώ και μήνες, φέρνει το νομοσχέδιο με ρητή διάταξη που προβλέπει ως αδίκημα την κακόβουλη άρνηση ή τον ευτελισμό των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ήδη έχει διευκρινίσει με επίσημη δήλωσή του απαντώντας στους διαφωνούντες βουλευτές του γαλάζιου στρατοπέδου, συμπεριλαμβάνονται το Ολοκαύτωμα και οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Στόχος των νομοτεχνικών αυτών βελτιώσεων είναι να προχωρήσει αυτή τη φορά η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να μην παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Υπό αυτό το πρίσμα και εν μέσω των τελευταίων αντιδράσεων εκ μέρους βουλευτών και μητροπολιτών, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έλεγαν ότι ο κ. Αθανασίου είναι ανοικτός στον διάλογο μέχρι την ημέρα συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά ακόμα και κατά την ημέρα συζήτησής του.

Η δρομολόγηση μάλιστα της ψήφισής του γίνεται με τις ευλογίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τα μέλη της οποίας με δική τους ανακοίνωση χάραξαν διαχωριστικές γραμμές από τις αφοριστικές τοποθετήσεις μητροπολιτών τις προηγούμενες ημέρες.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιπλέον προστατεύεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα του φύλου. Πρόβλεψη που όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία του κράτους Δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις διατάξεις του προωθούμενου σχεδίου νόμου αλλάζουν τα δεδομένα στο ποινικό οπλοστάσιο της χώρας μας 35 χρόνια μετά τη θέσπιση του πρώτου νόμου. Ετσι, με το περιεχόμενό του ουσιαστικά τροποποιείται ο νόμος 927/1979 περί «κολασμού πράξεων ή ενεργειών που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις».

Και με τον τρόπο αυτόν, έστω και ετεροχρονισμένα, το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο εναρμονίζεται με την απόφαση-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: TA NEA
(Μίνα Μουστάκα, Μάνος Χαραλαμπάκης)