Βαθμολογία

Γενική κινητοποίηση για τα «Σ/Μ Λάρισα»

Ραγδαίες και καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα στα «Σ/Μ Λάρισα» προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της πτώχευσης.

Την ώρα που η επιχείρηση παραμένει ανενεργή εδώ και τρεις μήνες, με ανοικτές τις πληγές της από το «ναυάγιο» της συμφωνίας με τον Όμιλο Μαρινόπουλου, το Επιμελητήριο Λάρισας συνεχίζει τις προσπάθειες για να βρεθεί μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Σε πρώτη φάση, έχοντας την έγκριση των μετόχων και των προμηθευτών, προκειμένου να αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες για την αγορά και το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης, συγκάλεσε σύσκεψη στις αρχές της εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της τοπικής αλυσίδας, εξετάστηκαν οι προοπτικές εξόφλησης των προμηθευτών και οι πιθανές παρεμβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες για διακανονισμό χρεών. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων την ερχόμενη Δευτέρα 25 Αυγούστου με πρωτοβουλία και πάλι του Επιμελητηρίου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στις 11 το πρωί με τη συμμετοχή των βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και των δημάρχων της πόλης προκειμένου να υπάρξουν πιέσεις και σε πολιτικό πλέον επίπεδο...

«Είναι σημαντικό να εξαντληθεί, τόνισε για τη σύσκεψη αυτή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημ. Αδάμ, κάθε προσπάθεια ώστε η δρομολογημένη πτώχευση της εταιρίας να σταματήσει. Το «Σ/Μ Λάρισα» θα αφήσει 600 εργαζόμενους στο δρόμο και τουλάχιστον 150 προμηθεύτριες εταιρίες του νομού μας, όπου τα χρεωστικά υπόλοιπα τα οποία δημιουργεί η προβλεπόμενη εξέλιξη θα είναι καταστροφικά, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων και σίγουρα σε μείωση των εργαζομένων τους. Ένα άλλο σημείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι στο Σ/Μ Λάρισα μεγάλο μέρος των προς πώληση προϊόντων τους όπως φρούτα, λαχανικά, τυριά και κρέας ήταν αποκλειστικά από τοπικούς παραγωγούς. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η διαφαινόμενη εξέλιξη του «Σ/Μ Λάρισα» θα φέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα. Αξίζει τον κόπο όλοι μαζί με οποιονδήποτε τρόπο να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά - αν αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα επιφέρει, αξίζει να προσπαθήσουμε».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στο μεταξύ το μήνυμα πως δεν θα δεχθούν «καμία συμμετοχή στα παιχνίδια της εργοδοσίας σε βάρος τους και κανένα κούρεμα των δεδουλευμένων τους» έστειλαν προχθές οι εργαζόμενοι των «Σ/Μ Λάρισα» . Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Σωματειακή Επιτροπή των εργαζομένων επισημαίνονται τα εξής: «Την Πέμπτη 21 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων στα «Σ/Μ Λάρισα» , μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και της Σωματειακής Επιτροπής εργαζομένων στα Σ-Μ Λάρισα, στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις που αφορούν το μέλλον των εργαζόμενων στην επιχείρηση. Η Συνέλευση των εργαζομένων, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με την οποία αποφασίσθηκαν τα εξής:

1. Απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή τους στην επιτροπή που συγκροτήθηκε από την εργοδοσία των «Σ/Μ Λάρισα» και το Επιμελητήριο των ΕΒΕ Λάρισας ή άλλη επιτροπή που επιχειρείται να στηθεί από άλλη ομάδα των εργοδοτών, οι οποίες εχουν σκοπό το κούρεμα των δεδουλευμένων που οφείλει η επιχείρηση στους εργαζόμενους. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η συναίνεση για το πόσο επιπλέον θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Ήδη έχουν υποστεί 30% μειώσεις στους μισθούς τους τα 2 τελευταία χρόνια μέσω των ατομικών συμβάσεων που επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και απειλές από την εργοδοσία, είναι απλήρωτοι για 14 μήνες τώρα και αρκετοί έχουν απολυθεί. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εργοδότες έβγαζαν μπόλικα κέρδη με την δουλειά των εργαζόμενων και τώρα έχουν το θράσος να ζητάνε να μειώσουν και τα δεδουλευμένα τους.

2. Καταγγέλλουν την εργοδοσία που προσπαθεί να εμφανίσει προς τα έξω ότι στην επιτροπή τους, συμμετέχει ένας δήθεν εκπρόσωπος των εργαζομένων και μάλιστα εκ των μετόχων που έχει διακριθεί για την αντεργατική του συμπεριφορά. Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζουν, ούτε θα αναγνωρίσουν στο μέλλον, κανέναν δήθεν «εκπρόσωπο των εργαζομένων», που ορίζουν εκ των μετόχων, οι εργοδότες, προκειμένου να εμφανίζουν ότι συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα αντεργατικά σχέδια των εργοδοτών και στα επιχειρηματικά παιχνίδια μεταξύ των μετόχων και πιθανών αγοραστών.

3. Οι εργαζόμενοι και απολυμένοι των «Σ/Μ Λάρισα» , συσπειρωμένοι στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αξιώνουν να σταματήσουν τα παιχνίδια της εργοδοσίας σε βάρος τους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας με κάθε τρόπο, την καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους από την επιχείρηση, την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας σε περίπτωση.

4. Στην κατεύθυνση αυτή αποφάσισαν την Τρίτη 26/8/14, στις 10 το πρωί να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο κέντρο και παράσταση στην αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: Eφ. Ελευθερία