Βαθμολογία

Αναβολή για Σεπτέμβριο το αντιρατσιστικό

Ολιγοήμερη αναβολή στη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Το ν/σ επρόκειτο να συζητηθεί στις 26 / 27 Αυγούστου στο Β΄Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με επιστολή του ωστόσο προς τη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής, ο κ. Αθανασίου ζητά ολιγοήμερη αναβολή, επικαλούμενος «έκτακτο κώλυμα του». Ο υπουργός Δικαιοσύνης προτείνει μάλιστα ως ημερομηνία συζήτησης την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα όμως με την απόφαση του προέδρου της Βουλής για την κατάρτιση των θερινών τμημάτων, το Κοινοβούλιο θα είναι κλειστό την 1η Σεπτεμβρίου και οι εργασίες του Γ΄Θερινού Τμήματος ξεκινούν στις 2 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη 38 βουλευτές της Ν.Δ. ζητούσαν με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό να προβλέπεται στο εν λόγω νομοσχέδιο και η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Απαντώντας στους βουλευτές ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε ότι «δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για το θέμα», καθώς όπως είπε, «η κακόβουλη άρνηση ή ο ευτελισμός και των γενοκτονιών που το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει, θα αντιμετωπίζεται ρητώς με την τελική διαμόρφωση της σχετικής διάταξης, ως αδίκημα, όπως το ολοκαύτωμα ή οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του σημείωνε χθες ότι «η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι αυτονόητη» και ότι «δεν χρειάζονται όψιμες επισημάνσεις για το προφανές που έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκ νέου στον "πάγο" το αντιρατσιστικό

Την πλήρη αντίθεσή της με την αναβολή της συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου εκφράζει με ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου.

Στην ανακοίνωσή της η κ. Κατριβάνου υπογραμμίζει ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πιο «παγωμένο» και αποσυρμένο νομοσχέδιο των τελευταίων ετών.Τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην τοποθέτησή του ότι η θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας ήταν ένα βήμα απαραίτητο, καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στην κοινωνία: ότι η πολιτεία θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Κατά την κ. Κατριβάνου η κυβέρνηση εμφανίζεται να στέλνει στην κοινωνία το μήνυμα ότι η πάταξη του ρατσισμού είναι πολυτέλεια, αν όχι ανεπιθύμητη, γι' αυτήν, και μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς. Μάλιστα υποστηρίζει ότι «ο κ. Μπαλτάκος - ο οποίος δήλωσε χθες ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα» -, λοιπόν, και το πνεύμα του, ζουν και βασιλεύουν και αυτά είναι που μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα».

ΔΗΜΑΡ: Όχι άλλες παλινωδίες με το αντιρατσιστικό

Να μην υπάρξουν νέες παλινωδίες για την ημερομηνία κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ζητά η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της.

Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι η νέα μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν συντηρητικοί θύλακες στο εσωτερικό της Ν.Δ., με στόχο να αποτρέψουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Επίσης στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι η έκρηξη των ρατσιστικών και νεοναζιστικών πρακτικών στη χώρα δεν αφήνει άλλα περιθώρια ταλαντεύσεων, παλινωδιών και υπαναχωρήσεων, ενώ τονίζεται ότι «καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί».

Πηγή: naftemporiki.gr