Βαθμολογία

Ψάχνουν τη νέα «συνταγή» του ΕΝΦΙΑ

Με στόχο να καμφθούν κατά το δυνατόν οι αντιδράσεις καταρχήν των βουλευτών του κυβερνητικού σχηματισμού –σήμερα ο υπουργός Οικονομικών έχει συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- και στη συνέχεια των ...ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται τη λύση να εφαρμόσει την αρχή της «ευνοϊκότερης για τον φορολογούμενο αξίας» του ακινήτου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τα οικόπεδα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού που αποτέλεσαν και την αιτία για να ξεσπάσει το κύμα των αντιδράσεων, θα γίνει διπλός υπολογισμός της αξίας.

Ο πρώτος υπολογισμός, θα είναι αυτός που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις χαμηλότερες πλησιέστερες τιμές του αντικειμενικού συστήματος. Ο δεύτερος υπολογισμός θα γίνει με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ το 2013.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο που χρησιμοποιήθηκαν σε 457 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Για τον φορολογούμενο, με βάση την πρόταση, θα ισχύει η χαμηλότερη τιμή που θα προκύπτει είτε με τη μία ή με την άλλη μεθοδολογία.

Με τη συγκεκριμένη λύση, στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που έχουν προκύψει κατά τις ασκήσεις προσομοίωσης που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τις ασκήσεις αυτές, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής που ο φόρος με βάση τις «τιμές Μαυραγάνη» (την εγκύκλιο που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2013 με στόχο να προσδιοριστεί ο φόρος στις 457 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος) έβγαινε υψηλότερος ακόμη και από αυτόν που είχε ήδη εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό. Εκτιμάται ότι και αυτές οι περιπτώσεις, αντιμετωπίζονται καθώς όπου οι τιμές Μαυραγάνη βγάζουν φόρους μαμούθ, θα ενεργοποιείται η μεθοδολογία που περιγράφεται στον νόμο του ΕΝΦΙΑ, ενδεχομένως τροποποιημένη.

Αμεσα προς ψήφιση στη Βουλή οι αλλαγές

Στόχος είναι η διάταξη να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα (μέσα στην εβδομάδα) ώστε οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να ξεκινήσουν τους υπολογισμούς. Σημαντική παράμετρος είναι ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κόστους το οποίο αναμένεται ιδιαίτερα υψηλό καθώς και θα μειωθεί ο φόρος ανά ακίνητο σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο περιπτώσεις, και θα λιγοστέψουν οι υπόχρεοι σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου καθώς μετά τη μείωση της αξίας θα πέσουν κάτω από το όριο των 300.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα εκδώσουν καινούργια εκκαθαριστικά μόνο για όσους έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Θα εκδώσουν όμως καινούργια ειδοποιητήρια φόρου για όλους προκειμένου να περιγραφεί το καινούργιο σύστημα των δόσεων.

Ενδεχομένως και σήμερα οι βουλευτές της συμπολίτευσης να ενημερωθούν αν αυτές οι δόσεις θα είναι 6 ή 7 κάτι που επίσης απαιτεί τροποποίηση του νόμου. Όσον αφορά στη διόρθωση των λαθών, προγραμματίζεται το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής ταυτόχρονα με την έκδοση των καινούργιων εκκαθαριστικών δηλαδή μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η «καυτή πατάτα» είναι η παροχή των εκπτώσεων στους δικαιούχους καθώς κυβέρνηση και βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ακόλουθο δίλημμα: ή απαλείφεται η απαίτηση ο ανάπηρος, ο πολύτεκνος και ο φτωχός να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος για να εξασφαλίσει έκπτωση 50% ή 100% ή διατηρείται.

Στη μία περίπτωση οι φορολογούμενοι δεν θα ταλαιπωρηθούν, θα λάβουν την έκπτωση «ηλεκτρονικά» εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά το δημοσιονομικό κόστος θα εκτιναχτεί.

Στη 2η περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα βεβαιώσει περισσότερους φόρους αλλά θα αντιμετωπίσει την οργή των ιδιοκτητών –και μάλιστα αυτών που ανήκουν σε εξαιρετικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες- οι οποίοι θα ακούν για έκπτωση και έκπτωση δεν θα βλέπουν μόνο και μόνο επειδή οφείλουν 200 ή 300 ευρώ στην εφορία ή στο ταμείο τους.

Πηγή: THE TOC