Βαθμολογία

Τι συμβαίνει στο οικονομικό επιτελείο;

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία περίεργη «αναστροφή» στο Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης η οποία αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης έναντι του παραδοσιακά «προηγούμενου» στην κυβερνητική ιεραρχία Υπ. Οικονομικών.

Με την αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από το ΥΠΟΙΚ και την μετακίνησή του στην διοίκηση της ΤτΕ, ο νέος Υπ. Ανάπτυξης κ. Δένδιας εμφανίζεται να παίρνει πρωτοβουλίες οι οποίες ναι μεν είναι καθοριστικές (κόκκινα δάνεια, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κ.λ.π.) τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και συνολικότερα στην ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με τις αξιολογήσεις, παράλληλα όμως συνοδεύονται με επαφές οι οποίες μέχρι πρόσφατα αφορούσαν τον εκάστοτε επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ.

Χαρακτηριστική περίπτωση η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στο Βερολίνο και η ανάληψη πρωτοβουλιών για συζητήσεις με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος κατά παράδοση «συνομιλούσε» είτε με τον Υπ. Οικονομικών, είτε σε ειδικά κεντρικής σημασίας θέματα, με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις που ακολούθησαν τις «επαφές» στο Βερολίνο είχαν επίσης το χαρακτηριστικό «ευρύτερης ανάληψης πολιτικής ευθύνης» στο καυτό θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σημειολογικά η επίσκεψη και η συζήτηση με τον κ. Σόιμπλε πριν από τον επόμενο κύκλο επαφών με την τρόικα ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα, ως επιχείρηση κατοχύρωσης από την πλευρά του ΥΠΑΝ μιας ευρύτερης «θέσης ευθύνης» για τον επικείμενο σχεδιασμό που αφορά στην ολοκλήρωση και την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τους επόμενους δώδεκα μήνες σε συνάρτηση με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο 23/8).

Με δεδομένο μάλιστα ότι τα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΑΝ όπως για παράδειγμα το «καυτό» ζήτημα της τελικής μορφής ρύθμισης στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων», έχουν προφανείς πολιτικές αλλά και τραπεζικές συνέπειες και είναι κεντρικά στο υπόλοιπο της διαδικασίας των αξιολογήσεων, η ηγεσία του Υπουργείου φαίνεται ότι επιχειρεί να κατοχυρώσει ένα κεντρικό ρόλο, έναντι του ...νεοεισερχόμενου στην Κυβέρνηση κ. Χαρδούβελη.

Οι κινήσεις αυτές σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr θα γίνουν – εκτός απροόπτου – περισσότερο εμφανείς στην συνάντηση στο Παρίσι στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Βέβαια κάποιοι «ψίθυροι» των οποίων όμως η αξιοπιστία δεν διασταυρώνεται προς το παρόν, συνδέουν την επιχειρούμενη αναβάθμιση του ΥΠΑΝ με επερχόμενες εξελίξεις στην ευρύτερη πολιτική σκηνή, τις οποίες όμως κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν συναρτά με το όνομά του...

Πηγή: capital.gr
(Γ.Αγγέλης)