Βαθμολογία

Στους 3.898 οι «αιώνιοι» φοιτητές

Στους 3.898 ανέρχονται οι «αιώνιοι» φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, σύμφωνα με στοιχεία των διοικήσεων των ιδρυμάτων, στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Ο αριθμός ωστόσο των φοιτητών στα δυο θεσσαλικά τριτοβάθμια ιδρύματα, οι οποίοι θα διαγραφούν στις 31 Αυγούστου, μειώνεται στους 1.515 μετά και την πρόσφατη απόφαση Λοβέρδου να εξαιρεθούν, όσοι συμμετείχαν στις εξεταστικές των δυο τελευταίων ακαδημαϊκών ετών ή οφείλουν μόνο διπλωματικές και πτυχιακές εργασίες ή την πρακτική τους άσκηση.

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου να διαγραφούν «οριζόντια» οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές προκάλεσε αρχικά τις αντιδράσεις φοιτητικών παρατάξεων και κομμάτων της Αριστεράς όπως και της εκπαιδευτικής κοινότητας στη συνέχεια, που επισήμαναν τον κίνδυνο να διαγραφούν και φοιτητές οι οποίοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους καθώς για οικονομικούς λόγους εργάζονται για να επιβιώσουν, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα μαθήματα.

Ο κ. Λοβέρδος στην προχθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπ. Παιδείας με το συντονιστικά όργανα των πρυτανικών αρχών και των διοικήσεων των ΤΕΙ, έκανε αποδεικτή τελικά την εισήγηση των διοικήσεων των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

Έτσι σε τροπολογία που θα κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη 26 Αυγούστου και με δεδομένο ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι οργανισμοί των ιδρυμάτων, θα εξαιρεθούν της άμεσης διαγραφής «όσοι εκ των «λιμναζόντων» φοιτητών επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-13,2013-14)» οι οποίοι φοιτητές «δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου», ενώ θα εξαιρεθούν επίσης όσοι «έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Με αφορμή τη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας καθηγητής Παν. Γούλας που συμμετείχε ως μέλος του τριμελούς συντονιστικού οργάνου των διοικήσεων ΤΕΙ, σημειώνει πως μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα θέματα των «λιμναζόντων» φοιτητών, οι μετεγγραφές και τα οικονομικά των Ιδρυμάτων.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Γούλας στη συνάντηση «ήταν φυσικό να κυριαρχήσει το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών. Ο κ. υπουργός αρχικά ήταν ανένδοτος, υποστηρίζοντας να διαγραφούν όλοι εκείνοι που συμπλήρωσαν τον χρόνο που τους δόθηκε από τον Ν.4009/2011 μέχρι στις 31-8-2014.

Μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων , ο κ. υπουργός επείσθη και συμφώνησε με τους προέδρους και πρυτάνεις να δοθεί μία μικρή παράταση για όλους τους ενεργούς φοιτητές και έτσι, εκδόθηκε ομόφωνα η εξής ανακοίνωση:

'Όσοι λιμνάζοντες φοιτητές, δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον, για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, διαγράφονται αυτοδικαίως κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31.8.2014, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων.

Επειδή ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι οργανισμοί των ιδρυμάτων, όπως ο νόμος προβλέπει, όπου εκεί θα ρυθμίζονται τα θέματα αυτά, θα κατατεθεί στις 26.8.2014 τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία όσοι εκ των «λιμναζόντων φοιτητών» επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-2013-2014), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ.

Οι αριθμοί των «λιμναζόντων φοιτητών» είναι κατά προσέγγιση 120.000 στα Πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ .Οι οριστικοί αριθμοί θα δοθούν από τα Ιδρύματα στο Υπουργείο και θα δημοσιοποιηθούν αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή».

Για το θέμα των μετεγγραφών ο κ. Γούλας διευκρινίζει πως «τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ιδιαίτερα τα Κεντρικά, αντιδρούν στις ελεύθερες μεταγραφές των φοιτητών, το θέμα δεν έχει λήξει ακόμη» ενώ για τα οικονομικά των Ιδρυμάτων σημειώνει πως «πρόεδροι και πρυτάνεις, διαμαρτυρηθήκαμε για την έλλειψη πιστώσεων και λόγω των τελευταίων περικοπών στα ιδρύματά μας και ζητήσαμε συμπληρωματικές ενισχύσεις. Ο κ. υπουργός υποσχέθηκε να αυξήσει τις λειτουργικές δαπάνες των ιδρυμάτων με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις».

«ΑΙΩΝΙΟΙ»

Όπως σημειώνει στην «Ε» ο κ. Γούλας «στο ΤΕΙ Θεσσαλίας σήμερα, προς διαγραφή είναι 3.183 σπουδαστές. Ωστόσο 1.192 σπουδαστές χρωστάνε από 1 έως 5 μαθήματα, οπότε με βάση την αναμενόμενη τροπολογία, στις 31 Αυγούστου θα διαγραφούν οι άλλοι 1.991 σπουδαστές. Με βάση το ίδιο σκεπτικό στις 31 Αυγούστου του 2015 θα πρέπει να διαγραφούν άλλοι 1.800 σπουδαστές» καταλήγει ο κ. Γούλας.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τώρα, όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο πρύτανης και καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Ιωάννης Μεσσήνης, στην «κατηγορία των «αιώνιων» φοιτητών εντάσσονται 715 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από αυτούς οι 191 συμμετείχαν στις τελευταίες εξεταστικές συνεπώς προς άμεση διαγραφή είναι οι υπόλοιποι 524 φοιτητές» καταλήγει ο κ. Μεσσήνης.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία
(Β. ΚΑΚΑΡΑΣ)