Βαθμολογία

Περιορίζονται οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Με μαχαίρι στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών που ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα και θα είναι κατά 500 λιγότερες και με συμπληρωματικές αναθέσεις μαθημάτων, επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει τα 3.000 κενά που απειλούν να μπλοκάρουν την ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Παράλληλα ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος εξέπεμψε χθες ηχηρό σήμα κινδύνου για το ερχόμενο έτος εκτιμώντας ότι φέτος με τις παρεμβάσεις αυτές θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου, όμως όλα είναι στον αέρα για το 2015 καθώς μειώνονται κατά 50% τα κονδύλια για αναπληρωτές. «Του χρόνου το σύστημα με την αναπλήρωση πεθαίνει. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο του 2015 αν δεν ανατραπεί το 1 προς 10 (σ.σ. προσλήψεις προς αποχωρήσεις). Του χρόνου οι πηγές χρηματοδότησης των αναπληρώσεων μειώνονται κατά το ήμισυ. Πρέπει να γίνει η κατάργηση του 1/10 και διαγωνισμός του ΑΣΕΠ» τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Σκάι 100,3 και συμπλήρωσε ότι φέτος «υπάρχουν 3.000 κενά τα οποία θα καλυφθούν με 500 λιγότερες αποσπάσεις και με παράλληλες αναθέσεις. Θα είμαστε έτοιμοι αρχές Σεπτεμβρίου για να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα».

ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ. Αλλά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής περιέγραψε (στη ΝΕΡΙΤ) με μελανά χρώματα την κατάσταση με τα κενά: «Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε τουλάχιστον 6.500 συνταξιοδοτήσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οπότε έχουμε κάποια κενά της τάξης των 18.000. Πράγματι έχουμε μόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό 2.000 πιστώσεις για αναπληρωτές και τους υπόλοιπους προσπαθούμε να τους βρούμε μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και ενδεχομένως θα προσλάβουμε και άλλους 3.000 αναπληρωτές. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ έχουμε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουμε το καθεστώς τού 1 προς 10 και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις. Την άλλη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι αποσπάσεις και έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα προσληφθούν οι αναπληρωτές για να είναι στη θέση τους στις 11 Σεπτεμβρίου».

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι για φέτος τουλάχιστον το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, τα πράγματα δεν θα είναι και εύκολα αφού κάθε χρόνο μόλις ανοίγουν τα σχολεία παρατηρείται έκρηξη αδειών εκπαιδευτικών για λόγους υγείας, εγκυμοσύνης, επιπλοκών κύησης προκαλώντας κενά που δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Για τις μετεγγραφές

Νέα παρέμβαση όσον αφορά το πού θα μπορούν να πάνε όσοι πέρασαν σε μια πόλη, έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλη και γονείς που μένουν σε τρίτη πόλη προανήγγειλε ο Α. Λοβέρδος. Χαρακτήρισε ασαφή τον πρόσφατο νόμο λέγοντας (Σκάι) ότι υπάρχει κενό όταν μένει αλλού η οικογένεια, αλλού σπουδάζει το ένα παιδί και αλλού επιτυγχάνει το δεύτερο παιδί. Και ανακοίνωσε ότι «ο τόπος της μετεγγραφής... θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί εντός λίγων εβδομάδων».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Νίκος Μάστορας)