Βαθμολογία

Πλαφόν στις δαπάνες Υγείας ανά νομό

Νυστέρι στην υπερσυνταγογράφηση απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας. Πρώτη φορά καθορίζεται η ακριβής δαπάνη για τις εξετάσεις ανά νόμο με βάση τον πληθυσμό και τη ζήτηση, δημιουργώντας έτσι ένα νέο χάρτη για την υγεία σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα κονδύλια. Παράλληλα, μπαίνουν δικλίδες ασφαλείας για την προκλητή συνταγογράφηση σε εξετάσεις πρώτης γραμμής όπως η μαστογραφία, οι μαγνητικές και οι αξονικές.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία εξετάσεων, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κλειδώνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε γιατρούς αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα σε βιοπαθολόγους, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγους και παθολογοανατόμους.

Επιπλέον, στην Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες και φέρει την υπογραφή του, προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς που γράφουν και εκτελούν οι ίδιοι εξετάσεις - όπως είναι για παράδειγμα οι γυναικολόγοι, οι οποίοι υποβάλλουν τις ασθενείς τους σε υπέρηχο στο ιατρείο τους.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, «οι αυτοπαραπομπές είναι σε κάποιες περιπτώσεις προκλητικές και πολυδάπανες. Στόχος μας είναι να τις κάνουμε μη ελκυστικές».

ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ. Ειδικότερα και όπως προβλέπεται στην ίδια απόφαση, «όσες εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται από τον ίδιο ιατρό (αυτοπαραπομπές) αποζημιώνονται με ειδική τιμή που αντιστοιχεί στο 60% των κάθε φορά ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ».

Ετσι, για παράδειγμα για την ηλεκτρονυσταγμογραφία (εξέταση για τη διερεύνηση ασθενών με ζάλη, ίλιγγο ή διαταραχές της ισορροπίας), ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τους ιδιώτες ωτορινολαρυγγολόγους με 56,87 ευρώ. Πλέον, σε μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών, για την ίδια εξέταση θα λαμβάνουν 34,12 ευρώ.

Οπως ωστόσο υπογραμμίζουν ιδιώτες γιατροί στα «ΝΕΑ», στα ιατρεία τους εκτελούν και μία σειρά από φθηνές εξετάσεις όπως είναι για παράδειγμα το ακουόγραμμα για το οποίο αποζημιώνονται με μόλις 2,88 ευρώ και η τυμπανομετρία (4,75 ευρώ). Και προσθέτουν, ότι οι ούτως ή άλλως ασύμφορες ασφαλιστικές τιμές πλέον γίνονται ανύπαρκτες αφήνοντας μηδενικό κέρδος στους ίδιους.

Σημειώνεται πως στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι το ψαλίδι στον τζίρο των αυτοπαραπομπών αφορά και τις περιπτώσεις ιδιωτικών κέντρων, στα οποία εκτελούνται εξετάσεις που έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς οι οποίοι είτε έχουν μετοχές είτε εργάζονται στο συγκεκριμένο κέντρο.

Για την συγκράτηση των δαπανών το υπουργείο Υγείας συνδυάζει τους παραπάνω «κόφτες» με ένα σύστημα μηνιαίου πλαφόν στη δαπάνη εκτέλεσης εξετάσεων ανά νομό, βάσει του πληθυσμού τους και του κλειστού προϋπολογισμού. Εν συνεχεία, το ποσό αυτό κατανέμεται σε κάθε διαγνωστικό κέντρο - εργαστήριο της περιφέρειας, με κριτήριο την αναλογία των εξετάσεων και τον τζίρο που είχε πραγματοποιήσει το 2013.

Ετσι, για παράδειγμα, από τα 302 εκατ. ευρώ - αυτό είναι το ανώτατο όριο που έχει οριστεί για την κάλυψη των εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ - στον Νομό Ιωαννίνων αναλογούν 4,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στην Εύβοια αναλογούν 5,8 εκατ. ευρώ και στη Χίο 1,4 εκατ. ευρώ.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Στο μεταξύ ο ελεύθερος ανταγωνισμός που θα επέτρεπε το γεωγραφικό πλαφόν (αίτημα των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων) περιορίζεται με τη θέσπιση ανώτατου ορίου ανά πάροχο, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηριακών γιατρών.

Στην πράξη, ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που πέρυσι είχαν τα μεγαλύτερα κέρδη θα παραμείνουν και φέτος πρωταθλητές, ακόμη και αν σε αρκετές περιπτώσεις ο «ιός» των εξετάσεων έχει άμεση σχέση με την προκλητή ζήτηση και την υπερσυνταγογράφηση. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πάντως παραδέχεται τις αδυναμίες του συστήματος, κάνει λόγο για «αναγκαίο μέτρο» εν μέσω οικονομικής κρίσης και υπογραμμίζει ότι στόχος του Οργανισμού υπό αυτές τις συνθήκες είναι να διασφαλιστούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων.

Σπεύδει να προσθέσει όμως ότι ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης έχει δώσει εντολή να τεθεί σε άμεση εφαρμογή ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής του προϋπολογισμού, καθώς θα βασίζεται στον αυστηρό έλεγχο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Μάρθα Γαϊτανίδη)