Βαθμολογία

Πάνω από 2.000 οι νεκροί στη Γάζα

Τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας καθώς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου με την ισραηλινή επίθεση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τους 2.016 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν, 541 είναι παιδιά και 250 γυναίκες. Αυτός ο νέος απολογισμός περιλαμβάνει τους κατοίκους της Γάζας που υπέκυψαν στα τραύματά τους σε νοσοκομεία στη Γάζα και στο εξωτερικό, διευκρίνισε το υπουργείο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους μαχητές της παλαιστινιακής Χαμάς και ισραηλινούς στρατιώτες, καθώς και ένας μήνας σφυροκοπήματος της Λωρίδας της Γάζας προκάλεσαν εξάλλου 10.196 τραυματίες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Χάρη σε μια εύθραυστη εκεχειρία που εγκαθιδρύθηκε πριν από μια εβδομάδα και εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για να επιχειρήσουν να επιτύχουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός. Εντωμεταξύ, στο επιχειρησιακό επίπεδο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατέστρεψε σήμερα στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, τις κατοικίες των δύο από τους τρεις Παλαιστινίους που κατηγορούνται ότι τον Ιούνιο απήγαγαν και στη συνέχεια δολοφόνησαν τρεις νεαρούς Ισραηλινούς.

Πρόκειται για τις κατοικίες του Χούσαν Καουάσμεχ και του Άμερ Αμπού Εϊσεχ. Ο Καουάσμεχ συνελήφθη τον περασμένο μήνα κοντά στη Ραμάλα. Αντίθετα οι δύο άλλοι Παλαιστίνιοι που καταζητούνται μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων των τριών Ισραηλινών στις 30 Ιουνίου, εξακολουθούν να διαφεύγουν.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, όλες οι προσβάσεις στην κατοικία ενός τρίτου Παλαιστινίου, του Μαρουάν Καουάσμεχ, ο οποίος παρουσιάζεται ως «ενορχηστρωτής» της απαγωγής, στις 12 Ιουνίου, των τριών Ισραηλινών που έκαναν οτοστόπ κοντά σ' ένα συγκρότημα οικισμών στο νότο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αποκλείσθηκαν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους του Εγιάλ Γιφράς, του Ναφτάλι Φράνκελ και του Γκιλάντ Σαέρ. Η κατεδάφιση των σπιτιών των τρομοκρατών επιτρέπει να μεταδοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους τρομοκράτες και τους συνεργούς τους: υπάρχει ένα προσωπικό τίμημα που πρέπει να πληρώσει κανείς όταν επιδίδεται σε τρομοκρατία και εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Χεβρώνα εναντίον αυτών των κατεδαφίσεων σπιτών και έριξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι δεν έκαναν λόγο για τραυματισμούς ούτε για συλλήψεις.

Μετά την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας η ανοικοδόμηση

Εντωμεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την εκ νέου ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τους βομβαρδισμούς περιοχής. Οι ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκάλεσε η ισραηλινή επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα, η οικονομία του οποίου ήταν ήδη κακοποιημένη, θα βρεθούν στο επίκεντρο συνεδρίασης στο Κάιρο ωστόσο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Νορβηγία, αυτή θα γίνει μόλις επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Τα χρήματα που συλλέγονται υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και της Νορβηγίας θα δοθούν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, διευκρίνισε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Μπέργκε Μπρέντε, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα από τα χρήματα αυτά να επωφεληθεί η Χαμάς.

Σύμφωνα με τη Νορβηγία, η οποία προεδρεύει της συντονιστικής επιτροπής διεθνούς βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, είναι η τρίτη φορά σε διάστημα μερικών ετών που οι διεθνείς δωρητές καλούνται να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Το Όσλο θέτει νέους όρους. "Δεν μπορούμε να αναμένουμε η διεθνής κοινότητα να χρηματοδοτήσει για ακόμη μια φορά την ανοικοδόμηση" χωρίς προϋποθέσεις, τονίζει ο Μπρέντε σε ανακοίνωση.

Ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών ζητεί την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την εγγύηση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού και στις δύο πλευρές της μεθορίου. "Το γεγονός ότι ένας λαός παραμένει έγκλειστος και στα πρόθυρα του λιμού δεν θα διασφαλίσει την ασφάλεια των γειτόνων της Γάζας", αναφέρει.

Η διάσκεψη των δωρητών ανακοινώνεται την ώρα που ισραηλινοί και παλαιστίνιοι διαπραγματευτές επανέλαβαν χθες τις συνομιλίες στο Κάιρο με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και με στόχο την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αμπάς είχε δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου ότι η διάσκεψη των δωρητών θα πραγματοποιείτο «στις αρχές του προσεχούς μήνα». «Ελπίζουμε όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες να μετάσχουν στη διάσκεψη, κυρίως τα αραβικά κράτη, για να προσφέρουν ταχεία βοήθεια», είχε δηλώσει.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ