Βαθμολογία

78 κατηγορούμενοι στο σκαμνί

Αντίστροφη μέτρηση στη διεξαγωγή της δίκης για την «εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής» σήμανε η ολοκλήρωση πριν από δύο περίπου εβδομάδες της πολύμηνης έρευνας που διεξήγαγαν οι εφέτες - ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.

Χιλιάδες σελίδες αριθμεί η δικογραφία που θα φτάσει στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να διατυπωθεί η πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα της ανακριτικής διαδικασίας Ισίδωρου Ντογιάκου για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Στη συνέχεια το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών το οποίο θα παραλάβει την εισαγγελική πρόταση θα πρέπει να καταλήξει εντός δύο μηνών σε βούλευμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος της πολύκροτης δίκης γύρω στα Χριστούγεννα. Είναι η περίοδος που οι πρώτοι συλληφθέντες της υπόθεσης θα κλείνουν 15 μήνες στη φυλακή και για τον λόγο αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί με ευλάβεια προκειμένου, όπως αναφέρεται, να μην καλυφθεί το όριο του 18μήνου που προβλέπεται για την προσωρινή κράτηση κατηγορούμενων.

78 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ. Η υπόθεση άρχισε να ξεδιπλώνεται μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη διαβίβαση από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια περισσότερων από 30 φακέλων σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Και κατέληξε με συνολικά 78 κατηγορουμένους (μεταξύ τους και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος), εκ των οποίων οι 30 είναι προφυλακισμένοι.

«Εντυπωσιακή» η συλλογή στοιχείων στο πλαίσιο της ανάκρισης

«Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, παρά το γεγονός ότι η προκαταρκτική διαδικασία και η σύνταξη του πορίσματος διήρκεσαν ελάχιστο χρόνο, η συλλογή στοιχείων στο πλαίσιο της ανακριτικής φάσης υπήρξε εντυπωσιακή, με πλήθος μαρτύρων, ακόμα και μέσα από την ίδια τη Χρυσή Αυγή, να καταθέτουν τόσο σχετικά με τον χαρακτήρα, τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας όσο και για τα πρόσωπα που καθόριζαν όλα τα ανωτέρω» σημειώνουν ανώτατες δικαστικές πηγές.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ