Βαθμολογία

Παραθυράκι για περισσότερες από έξι δόσεις

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται ήδη η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον αριθμό των δόσεων που μπορούν να πληρωθούν εντός του 2015 και να εγγραφούν στο φετινό Προϋπολογισμό, αλλά όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων, η απάντηση αυτή περισσότερο περιέπλεξε τα πράγματα, παρά έδωσε λύσεις.

Στην πραγματικότητα το ζητούμενο, όπως είχε αποκαλύψει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου την περασμένη εβδομάδα, ήταν εάν μπορούν οι δόσεις να ξεπεράσουν τον Φεβρουάριο του 2015, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως όλα τα φορολογικά έσοδα που εισπράττονται εντός του πρώτου διμήνου εγγράφονται στο περασμένο έτος, εφόσον η βεβαίωση των φόρων γίνεται έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με κυβερνητικές πηγές, η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για δόσεις και μετά από τον Φεβρουάριο, δηλαδή περισσότερες από 6 δόσεις, ωστόσο αυτό θα συνεκτιμηθεί με την εισπραξιμότητα του φόρου, δηλαδή το εάν υπάρχει κίνδυνος «χαλάρωσης» των πληρωμών, για να αποφασιστεί τελικά πόσες θα είναι οι δόσεις.

Σε δύο φάσεις οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα για το οικονομικό επιτελείο εν όψει των επαφών με την Τρόικα ξεκινάνε από τον ΕΝΦΙΑ και τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, που θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση ευθύς μόλις ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Η πρώτη φάση διορθώσεων θα διαρκέσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Ο νέος υπολογισμός του φόρου θα γίνει για 4.000 οικισμούς και το κριτήριο των διορθώσεων είναι πιο σύστημα υπολογισμού των αξιών γης ευνοεί τον φορολογούμενο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών στο TAXIS. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση διορθώσεων, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου και θα γίνει με ευθύνη των φορολογούμενων, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 χωρίς πρόστιμα.

Στη φάση αυτή θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων, τα οποία επηρεάζουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και μεταξύ άλλων αφορούν σε ημιτελή κτίσματα, σε εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπωτές, συγκυριότητα), στα χαρακτηριστικά των κτισμάτων, όπως προσόψεις, όροφος, δικαίωμα υψούν, στα χαρακτηριστικά απαλλασσόμενων κτισμάτων όπως αυτά για αγροτική χρήση, στον πληρέστερο γεωγραφικό προσδιορισμό των αγροτεμαχίων.

Πηγή: iefimerida.gr