Βαθμολογία

Οι δικαστικοί βγαίνουν πρώτοι από το μνημόνιο

Από τον Σεπτέμβριο θα μπουν στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών σημαντικές αυξήσεις, καθώς θα αρχίσει η εκτέλεση των αποφάσεων του «Μισθοδικείου» που στις 31-12-13 έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές που είχαν υποστεί με τον νόμο 4093/12.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επαναφορά αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 σε συμμόρφωση προς την κρίση του «Μισθοδικείου», για την οποία χρειάστηκε να ψηφιστεί και σχετική τροπολογία πριν από ενάμιση περίπου μήνα. Αντίστοιχη ρύθμιση περιμένουν και οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) που είναι η δεύτερη κατηγορία «ειδικών μισθολογίων» που δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά τη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας και των δικών τους περικοπών περιμένουν την επάνοδο στις αποδοχές του Ιουλίου 2012 αλλά και την καταβολή αναδρομικών μιας διετίας.

Αντίθετα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές είχαν μια αρνητική γι' αυτούς απόφαση από το Στ' Τμήμα ΣτΕ, που έκρινε μεν συνταγματικά ανεκτές τις δικές τους περικοπές ως μιας άλλης κατηγορίας «ειδικών μισθολογίων», αλλά παρέπεμψε τελικά το ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια ΣτΕ λόγω σπουδαιότητας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να καταβάλει τις μισθολογικές τους απώλειες και στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, που δικαιώθηκαν στα τέλη Ιουνίου από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αναμένεται η δημοσίευση των αποφάσεων), ενώ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αναμένεται και η κρίση της για τις περικοπές στις συντάξεις των υπολοίπων «ειδικών μισθολογίων», με εισήγηση του γενικού επιτρόπου να κριθούν και αυτές αντισυνταγματικές (ενστόλων, πανεπιστημιακών, ιατρών). Με τις αυξήσεις που θα πάρουν οι δικαστικοί λειτουργοί από τον ερχόμενο μήνα (επανερχόμενοι στους μισθούς του Ιουλίου 2012) ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί ετησίως κατά 70 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), ενώ όταν εγκριθούν και τα αναδρομικά τους για την τελευταία 2ετία (τη σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να συνυπογράψει και ο συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών), θα υπάρξει μια επιπλέον επιβάρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Κοινοβουλευτικός πονοκέφαλος

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και έναν άλλο «πονοκέφαλο» όχι μόνο οικονομικού περιεχομένου, καθώς η δικαίωση και εκτέλεση των αποφάσεων υπέρ των δικαστικών λειτουργών είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέο «μπαράζ» αγωγών και αντίστοιχων διεκδικήσεων από πλευράς βουλευτών. Και μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση και δεν θα επιτρέψει παρόμοιες αξιώσεις από εν ενεργεία βουλευτές, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει το «κύμα» των αγωγών που ετοιμάζουν συνταξιούχοι βουλευτές. Αλλωστε όταν υπήρξε ο προηγούμενος κύκλος δικαίωσης των δικαστών από το «Μισθοδικείο» (2006-07) πάνω από 800 συνταξιούχοι βουλευτές προσέφυγαν στο ΕΣ, διεκδικώντας ποσά 100.000- 250.000 ευρώ ο καθένας, αλλά παρά την αρχική δικαίωσή τους στο Β' Τμήμα η Ολομέλεια ΕΣ ανέτρεψε (κατά πλειοψηφία) την εκταμίευση τεράστιων κονδυλίων, μεσούσης της κρίσης, χάρη σε μια νομική «κατασκευή» που ελέγχεται τώρα στο Ευρωδικαστήριο, όπου συνεχίζουν τη μάχη οι πρώην εθνοπατέρες.

Για την ενσωμάτωση των αυξήσεων στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών από τις μισθοδοτικές καταστάσεις του Σεπτεμβρίου ενημέρωσε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Β. Θάνου-Χριστοφίλου (αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου) τα μέλη της. Οι αυξήσεις αφορούν τις αποδοχές των εν ενεργεία δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά και την αυτόματη αναπροσαρμογή (όπως προβλέπει ο νόμος) των καταβαλλόμενων συντάξεων στους πρώην συναδέλφους τους (2.469 συνταξιούχοι).

Ετσι η ετήσια δαπάνη των 70 εκατ. ευρώ περίπου επιμερίζεται σε 49,5 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και 20,2 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Μεσοσταθμικά η αύξηση υπολογίζεται γύρω στο 25% και οι νέες (μεικτές) αποδοχές αναμένεται να κυμαίνονται από 2.500 έως 8.000 για την κορυφή της πυραμίδας. Η αύξηση των βασικών μισθών συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (υπολογίζεται σε ποσοστό έως 60% επί του βασικού μισθού, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας), κατά 20% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το ΓΛΚ.

Οι αποφάσεις του «Μισθοδικείου» προσέφεραν στο τέλος του 2013 και άλλον έναν πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» στους δικαστικούς λειτουργούς ότι δικαιούνται να έχουν και αυτοί 25% αφορολόγητο στις ακαθάριστες αποδοχές τους, όπως έχουν και οι βουλευτές, λόγω της συνταγματικής ισοκυρίας των τριών λειτουργιών του κράτους και της μισθολογικής τους ισοτιμίας. Στα διοικητικά δικαστήρια παραπέμφθηκε, δε, από το «Μισθοδικείο» για να κρίνουν το αν είναι αντισυνταγματική και η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (Ν. 3986/11) ή αν έπρεπε να υπολογίζεται επί των ακαθάριστων ή καθαρών αποδοχών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ