Βαθμολογία

To Ελληνικό «Blast» ταρακουνάει τα Φεστιβάλ

Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο (15-23 Αυγούστου),άνοιξε, αλλά όσον αφορά στην ελληνική παρουσία και ειδικά στην ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «A Blast» -που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό στις 21 Αυγούστου- φθάνει γεμάτη προσδοκίες από την παγκόσμια πρεμιέρα της στο (ακόμη εν εξελίξει), 67ο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Η «ταινία-σοκ» και ο διεθνής Τύπος

«Μέσα στα πυρετώδη χρόνια της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, το «A Blast» μιλά για το τι σημαίνει να σε διαψεύδουν και να κάνεις κάτι γι' αυτό» γράφει ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας.

Η νέα ταινία του Τζουμέρκα, δεύτερη μετά τη «Χώρα Προέλευσης» -βραβευμένη ήδη, σε επίπεδο σεναρίου το 2012, με το Α βραβείο στο Eurimages Co-production Development Award στο Cinelink του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαράγεβο- έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 12 Αυγούστου, στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Στο πρόγραμμα μάλιστα του Λοκάρνο, υπήρχε η «σημείωση» ότι «η ταινία περιλαμβάνει σκηνές οι οποίες ενδέχεται να προσβάλλουν την ευαισθησία κάποιων θεατών».

Το «A Blast» χαρακτηρίστηκε από τον Le Monde ως «ταινία-σοκ», ενώ το the Hollywood Reporter τη συμπεριέλαβε στα «5 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από το Φεστιβάλ».

Οι κριτικές είναι διθυραμβικές, ενώ το όνομα της πρωταγωνίστριας του Τζουμέρκα, Αγγελικής Παπούλια συζητείται για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

«Το Σάρωμα» -διεθνής τίτλος «A Blast»

Η Μαρία (Αγγελική Παπούλια) ξεκινά την ενήλικη ζωή της με τις καλύτερες προθέσεις. Δέκα χρόνια μετά, όλα έχουν ραγίσει. Απρόθυμη να συμφιλιωθεί με τη χαμένη της αξιοπρέπεια, την έλλειψη φροντίδας και την νικημένη της αγάπη για τη ζωή, η Μαρία επιτίθεται.

«Επιτίθεται στον εαυτό της, στο παρελθόν της και τους αγαπημένους της, στη χώρα της και στην αντίληψη των άλλων για το φύλο της, σε έναν άγριο αγώνα για την αλήθεια μέσα της και γύρω της».

Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.

Με γυρίσματα σε Αθήνα, Αμβούργο, Λάρισα και Πιερία -στις σήραγγες των Τεμπών- η ταινία (από εκείνες που βρέθηκαν στο «κενό» με το κλείσιμο της ΕΡΤ), είναι συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Ολλανδίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού και του Ολλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, των Κέντρων Κινηματογράφου Αμβούργου και Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και τη συμμετοχή του γαλλογερμανικού καναλιού ZDF/ARTE.

Εκτός της Αγγελικής Παπούλια παίζουν οι Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης και Μάκης Παπαδημητρίου.

Στις ελληνικές αίθουσες η ταινία θα βγει τέλη Νοεμβρίου.

Οι άλλες ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο είναι:

Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ: «Kismet» της Νίνας - Μαρίας Πασχαλίδου, ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ για τις τούρκικες σαπουνόπερες.

In Focus: «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά

Ταινίες Μικρού Μήκους: «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.

Τμήμα Αγοράς Συμπαραγωγών CineLink: «Γίγαντας» του Δημήτρη Παπαναστασίου και «Pari» του Ελληνο-Ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντη.

Πηγή: ΤΗΕ TOC
(ΕΙΡΗΝΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ)