Βαθμολογία

Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ από το EFSF

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή μιας σειράς προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2014, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία υπόδοση της συνολικής δόσης ύψους 8,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής επανεξέτασης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Μετά την εκταμίευση η συνολική οικονομική βοήθεια του EFSF προς την Ελλάδα θα φτάσει τα 141, 8 δισ. ευρώ. Πλέον μένει άλλο 1,8 δισ. ευρώ από το σύνολο της δεύτερης δανειακής σύμβασης με την Ε.Ε. Τα χρήματα αυτά -τα οποία θα σηματοδοτήσουν και την ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου- αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στο φθινόπωρο και σίγουρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλος Στεφανάδης ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, η οποία κατά την εξέταση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων υποστήριξει την καταβολή της δόσης. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τυπικά και ουσιαστικά τη δεύτερη ομάδα των έξι προαπαιτούμενων του Ιουλίου.

Επιτάχυνση

Σε δεύτερο χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να επιταχύνει την είσπραξη της δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ από ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Κατά τη σημερινή αξιολόγηση από τους εμπειρογνώμονες των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωομάδας θα γίνει μια αναφορά εκ μέρους της ελληνικής πλευράς τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού που ανακοινώνεται σήμερα όσο και τις δράσεις που αναμένεται να προχωρήσουν μέχρι και το τέλος του μήνα.

Πηγή: naftemporiki.gr