Βαθμολογία

Καταδίκη για χρέη του «κυρίου express service»

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών και 8 μηνών - που είναι εξαγοράσιμη προς 20 ευρώ ημερησίως- καταδικάστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εξπρές Σέρβις» Γιάννης Ραπτόπουλος, ο οποίος συνελήφθη, για πολλοστή φορά, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου δικάστηκε, τον έκρινε ένοχο με το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών κινήτρων».

Αυτήν την φορά, ο Γιαν. Ραπτόπουλος συνελήφθη για χρέος ύψους 6,2 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές αφορούν κατά περίπτωση το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2015.

Ο υπερασπιστής του αναφέρθηκε σε δύο δικαστικές αποφάσεις που έχει ο εντολέας στα «χέρια» του, σύμφωνα με τις οποίες έχει λαμβάνειν μεγάλα χρηματικά ποσά, που εφόσον εισπράξει θα εκκαθαρίσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δεδουλευμένα εργαζομένων κ.ά.

Όπως επισήμανε ο δικηγόρος Νίκος Ζήνδρος, η πρώτη αφορά το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που επιδίκασε στην «Εξπρές Σέρβις» ποσό της τάξης των 27,5 εκατ. ευρώ ως επιστροφή για ΦΠΑ που η εταιρεία κατέβαλλε κατά το παρελθόν.

Το Δημόσιο δεν αναγνωρίζει την απόφαση και ήδη η υπόθεση βρίσκεται στα ελληνικά δικαστήρια. Η δεύτερη απόφαση αφορά την πολυετή δικαστική διαμάχη με την «Εθνική Ασφαλιστική».

Όπως ανέφερε ο Ν. Ζήνδρος, το Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στην «Εξπρές Σέρβις» ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ για περισσότερες από 730 χιλιάδες περιπτώσεις παραβίασης αθέμιτου ανταγωνισμού στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Ήδη, η «Εθνική Ασφαλιστική» έχει προσφύγει στο Εφετείο κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Στις δύο παραπάνω αποφάσεις στάθηκε κατά την απολογία του και ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, ο οποίος -επιπλέον - τόνισε ότι «η εταιρεία έχει ζημιές ύψους 35 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να διατηρήσει - με πολλές δυσκολίες - ανοιχτή την επιχείρηση, που απασχολεί πάνω από 1.500 εργαζόμενους».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ