Βαθμολογία

Στα 50 εκ. η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο

Σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις στην Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, με ζημιές γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, διαπιστώθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών. Προσπάθειες για αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, συμμετείχαν γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ.

Μπαράζ κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για αποζημιώσεις

Νέα σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιείται το απόγευμα της Δευτέρας και στο υπουργείο Οικονομικών. Το απόγευμα συνεδριάζουν και οι παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν, η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».

«Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο Δημ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη - μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη» είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ