Βαθμολογία

«Φοροεπιδρομές»... κατ'οίκον

«Έφοδο» στα σπίτια των φορολογουμένων, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, θα μπορεί να κάνει πλέον η εφορία και με το «πράσινο» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «Έθνος», τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα θα μπορούν να πραγματοποιούν έλεγχο στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS). Το «πράσινο φως» έδωσε γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων).

Η απόφαση αυτή βασίζεται στο επιχείρημα πως η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία είναι συνταγματικά επιτρεπτή «για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων», ενώ σημειώνεται ότι αρκεί η εισαγγελική εντολή «χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας».

Επίσης, σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο η παρουσία δικαστικού λειτουργού στην κατ΄ οίκον έρευνα (λόγω της προστασίας του ασύλου) απαιτείται μόνο όταν πρόκειται να συλλεγούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων, την ανακάλυψη ή σύλληψη δράση, την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και όπως επισημαίνει το Νομικό Συμβούλιο, ως κατοικία θεωρείται κάθε κατάλυμα που χρησιμοποιείται για διαβίωση, διαμονή ή εργασία και μπορεί να χρησιμοποιείται και για διαμονή και ως επαγγελματική έδρα.

Πηγή: Κέρδος