Βαθμολογία

Προσπάθεια επανεκκίνησης από Σαμαρά

Από τα χρόνια της εφηβείας του ο Αντώνης Σαμαράς είχε μια προτίμηση στα γρήγορα αυτοκίνητα. Ανάμεσα σε ένα συντηρητικό μοντέλο με μεγάλο αμάξωμα και σε ένα μικρότερο με σπορ γραμμή που εξασφάλιζε μεγαλύτερες ταχύτητες, θα επέλεγε κατά κανόνα το δεύτερο για μια βόλτα στην εθνική οδό - όπως εκείνες που συνεχίζονται αιφνιδιαστικά με τον ίδιο στο τιμόνι και την περίοδο της πρωθυπουργίας του, με κατάληξη συνήθως στο Λουτράκι ή στην Κόρινθο. Σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή που προκρίνει την ασφάλεια ενός τζιπ για τις δικές του εξορμήσεις σε ορεινά ή παραθαλάσσια καταφύγια.

Η απόσταση που χωρίζει μια λευκή μπερλίνα από ένα σκούρο Nissan x-trail θα μπορούσε να αναδεικνύει ακόμη μία διαφορά ανάμεσα στον Σαμαρά που δεν είναι τύπος 4Χ4 και στον προκάτοχό του στη ΝΔ. Ωστόσο, για το δύσβατο τοπίο που καλείται να διανύσει η κυβέρνηση το προσεχές φθινόπωρο, ο Πρωθυπουργός επενδύει σε ένα σχέδιο 4Χ4 επιδιώκοντας να θέσει σε κίνηση όλους τους τροχούς του κυβερνητικού οχήματος. Με προφανή σκοπό να εξασφαλίσει πολιτικό προσπέρασμα που θα δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό, ενόψει και της κρίσιμης μάχης για την προεδρική εκλογή την άνοιξη του 2015. Είναι ίσως και αυτό μια παραδοχή ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν αγώνα αντοχής και όχι μια κούρσα ταχύτητας.

Στη βάση αυτή, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου περνά μέσα από τέσσερις κεντρικούς στόχους, οι οποίοι αναμένεται να κριθούν έως τα τέλη του έτους και θα καθορίσουν και το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης του φθινοπώρου:

Τελευταίος χορός με την τρόικα - διευθέτηση χρέους

Ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι έως τα τέλη του έτους μπορεί να έχει κλείσει ο κύκλος της τρόικας στην Ελλάδα και μαζί της η εποχή του Μνημονίου, έστω και αν απαιτηθεί μια νέα ασυμφωνία με τους εταίρους και μια μακροχρόνια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Με αφετηρία τη συνάντηση με τους ελεγκτές των δανειστών στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα αρχίσει να προετοιμάζει - πολιτικά και επικοινωνιακά - τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου αναμένει εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το ζήτημα θα είναι δύσκολο να ανοίξει επισήμως πριν από τον Οκτώβριο, όταν θα αναλάβει καθήκοντα η νέα ομάδα της Κομισιόν υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά τονίζουν ότι βασική επιδίωξη της Αθήνας θα είναι η διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους να επιταχυνθεί και να αποφευχθούν καθυστερήσεις που θα δυσχεράνουν τις κινήσεις της κυβέρνησης. Πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, στο πρωθυπουργικό επιτελείο προεξοφλούν ότι θα έχουν τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οδικός χάρτης για τις φοροελαφρύνσεις

Το σχέδιο που επεξεργάζονται σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών έχει ορίζοντα έως το 2020, αλλά βασικός στόχος είναι να υπάρξουν κινήσεις που θα δείχνουν ότι μπαίνει άμεσα σε φάση υλοποίησης. Το συνολικό σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός από το ίδιο βήμα θα παρουσιάσει ένα πρώτο πακέτο αλλαγών με στόχο τη «διόρθωση αδικιών». Οι τροποποιήσεις στο σχέδιο του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται πλέον στην κορυφή της ατζέντας, ενώ στην κυβέρνηση αναμένουν το πράσινο φως από την τρόικα και για την αύξηση των δόσεων (έως τις 100) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Επί τάπητος βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα, ενώ επιδιώκονται ελαφρύνσεις και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που βαρύνει τα εισοδήματα. Κατά πληροφορίες, θα επιχειρηθεί από το 2015, εάν δεν καταργηθεί, τουλάχιστον να μειωθεί στο μισό.

Θεσμικές αλλαγές - συνταγματική αναθεώρηση

Με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να ανοίξει και επισήμως η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία επίσης επενδύει ο Πρωθυπουργός για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Η συζήτηση είναι προφανές ότι θα συνδυαστεί και με το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, σε μια προκαταρκτική μάχη για την ανάδειξη του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια. Και αυτό γιατί η ΝΔ θα προβάλει την πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η μάχη της προσεχούς άνοιξης για την εκλογή Προέδρου θα πρέπει να είναι η τελευταία που δίνεται εντός Κοινοβουλίου και επιτρέπει κομματικά παιχνίδια με τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Για το ζήτημα της αναθεώρησης, το οποίο θα κριθεί από την επόμενη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα κινηθεί με προαπαιτούμενα αλλά με συναινετικό προφίλ επιδιώκοντας σύνθεση προτάσεων. Στόχος είναι, ωστόσο, η προαναθεωρητική επιτροπή να συγκροτηθεί από την παρούσα Βουλή χωρίς καθυστέρηση και το ζήτημα των θεσμικών αλλαγών να βρει, το φθινόπωρο, κεντρική θέση στην πολιτική αντιπαράθεση.

Συσπείρωση και διεύρυνση της ΝΔ

Σχέδια για έκτακτο γαλάζιο Συνέδριο εντός του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου δεν υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς προτεραιότητα έχουν οι προηγούμενες επιδιώξεις. Επιπλέον κρίνεται ότι η κυβέρνηση μόνο ζημία μπορεί να υποστεί εάν την ώρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα και τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και της πρόσκλησης για μια συναινετική συνταγματική αναθεώρηση, εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για το κομματικό της πλαίσιο. Ζυμώσεις σε παρασκηνιακό επίπεδο με τους ενοίκους της γαλάζιας πολυκατοικίας ωστόσο θα γίνουν, ενώ δεν αποκλείονται προσκλήσεις - κατά περίπτωση, όπως τονίζεται - του Αντώνη Σαμαρά σε στελέχη που έχουν απομακρυνθεί, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο κλίμα για την επανασυσπείρωση της συντηρητικής παράταξης.

Πηγή: TA NΕΑ
(Διονύσης Νασόπουλος)