Βαθμολογία

Αναζητείται λύση στις Βρυξέλλες

Και ενώ οι παραγωγοί στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών - μελών σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα. Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας απ' όλα τα κράτη - μέλη θα συζητήσουν τις συνέπειες της κρίσης ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και μια ειδική ομάδα υπό μορφήν Task Force που θα εξετάσει λεπτομερώς τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να υποστηριχθούν όσοι πληγούν.

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ. «Στο σημερινό περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ Ντατσιάν Τσόλος διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα παράσχει στήριξη στους πληγέντες από το εμπάργκο. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με τους υπουργούς των κρατών-μελών.

Για μεγάλο πλήγμα στον αγροτικό κόσμο της Ιταλίας έκανε λόγο ο υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα. «Είναι απολύτως προφανές ότι η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ιταλικές εξαγωγές. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης και θα ασχοληθούμε με το θέμα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε ωστόσο σίγουροι ότι υπάρχει μόνο μία διέξοδος από την κρίση: η πολιτική» ανέφερε ο ιταλός υπουργός.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ, ο οποίος είχε επαφές και με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας. «Υπάρχουν επιπτώσεις και υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν είναι απαραίτητο στη συνέχεια θα συγκληθεί ένα άτυπο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας. Αρχικά θα εκτιμήσουμε τα πράγματα και θα λάβουμε αποφάσεις μόλις έχουμε αποτιμήσει πλήρως τις επιπτώσεις των ανακοινώσεων αυτών που έκανε η Ρωσία», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

Πηγή: thessalianews.gr