Βαθμολογία

Πρώτη σε χρήση αντιβιοτικών η Ελλάδα

Μία θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, του ευρωπαϊκού κέντρου για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, η χώρα μας βρίσκεται πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, επικαλούμενη στοιχεία που δημοσίευσε η Βρετανική Telegraph, στην Ελλάδα, καταναλώνονται 35.100.000 δόσεις αντιβιοτικών κάθε χρόνο, ενώ στην σειρά ακολουθούν Κύπρος, Ρουμανία, Βέλγιο και Γαλλία.

Ωστόσο η «πολυφαρμακία» έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ιών και βακτηρίων, ενώ όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Δ. Βαρνάβας, η υπερκατανάλωση φαρμάκων συνδέεται με μίζες που παίρνουν κάποιοι στα νοσοκομεία, αλλά και με ελλείψεις προσωπικού.

«Τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται πάνω στο αντιβιόγραμμα κάθε ασθενή που νοσηλεύεται, ειδικά στις ΕΜΘ. Ομως τα περισσότερα εργαστήρια είναι υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα να ασχολούνται μόνο με τις επείγουσες εξετάσεις και τις εξετάσεις αίματος»

Επίσης, όταν δουλεύουν 30 και 36 ώρες συνεχόμενα, οι γιατροί, αυτόματα χαλαρώνουν και τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν, ενώ λείπουν και αρκετά φάρμακα και αναγκάζονται να συνταγογραφούν ότι υπάρχει διαθέσιμο.

Οπως επισημαίνουν οι γιατροί, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις παίζουν το δικό τους ρόλο σε αυτό τον φαύλο κύκλο, αφού παρατείνουν τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς με αποτέλεσμα τα ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων να διασπείρονται στους θαλάμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανθεκτικότητα ιών όπως η πνευμονία έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε 15 χρόνια.

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, αναγνωρίζει το πρόβλημα και επισημαίνει ότι «μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουμε προσλάβει το κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό για τις ΜΕΘ και ετοιμάζουμε ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής και εποπτείας»

Πηγή: iefimerida