Βαθμολογία

Η παχυσαρκία είναι «στο μυαλό»

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης θα μπορούσαν να προληφθούν με το «κλείσιμο» ενός υποδοχέα στον εγκέφαλο, ο οποίος προκαλεί έντονη επιθυμία για φαγητό και υπερφαγία.

Ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής του Γέιλ κατάφεραν να μπλοκάρουν τις επιδράσεις του υποδοχέα PPARgamma σε ένα μικρό αριθμό εγκεφαλικών κυττάρων σε ποντίκια, κάνοντάς τα να τρώνε λιγότερο και να αντιστέκονται με μεγαλύτερη επιτυχία σε μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποια μέρα ενδεχομένως το ίδιο «σύστημα» να μπορούσε να λειτουργήσει και στους ανθρώπους, για την πρόληψη της αύξησης του βάρους.

«Τα ποντίκια έτρωγαν λιπαρά και ζάχαρη, κι όμως δεν πήραν βάρος» είπε η καθηγήτρια του τμήματος Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής του πανεπιστημίου, Sabrina Diano.

«Δείξαμε ότι ο υποδοχέας PPARgamma θα μπορούσε να ελέγξει τις αποκρίσεις του οργανισμού σε μια δίαιτα με υψηλά λιπαρά, χωρίς να οδηγεί απαραίτητα στην παχυσαρκία» πρόσθεσε. Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.

Πηγή: thessalianews.gr