Βαθμολογία

Κουλοχέρηδες νέας γενιάς από τον ΟΠΑΠ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ΟΠΑΠ αφού με τη δημοσίευση του κανονισμού λειτουργίας των VLTs από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στις 25 Ιουλίου άρχισαν να ισχύουν η 10ετής αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης των μηχανημάτων από τον oργανισμό, καθώς και το 18μηνο εντός του οποίου η εταιρεία θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει 16.500 VLTs ή κουλοχέρηδες με οθόνη σε απλά ελληνικά.

Πρόκειται για ένα project που θα αλλάξει επί τα βελτίω τα οικονομικά μεγέθη του οργανισμού αλλά και τη φυσιογνωμία των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα.

Σήμερα, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις της ΕΕΕΠ λειτουργούν παράνομα περίπου 80.000 ηλεκτρονικοί κουλοχέρηδες σε όλη την Ελλάδα με τζίρο που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως με κανένα φορολογικό όφελος για το Δημόσιο και με χαλαρούς ως ανύπαρκτους κανόνες που να προστατεύουν ανηλίκους και εθισμένους συμπολίτες μας στον τζόγο.

Με τις ίδιες μετριοπαθείς εκτιμήσεις στο τέλος της ημέρας σε κάθε μηχανάκι μέσα βρίσκονται 55 ευρώ καθαρό έσοδο για τους καταστηματάρχες των παράνομων λεσχών ή περίπου 1,5 δισ. ευρώ καθαρά αφορολόγητα έσοδα σε ετήσια βάση.

Οι έφοδοι της αστυνομίας για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο έχουν ενταθεί ενώ πλέον με νόμο όσα μηχανήματα κατάσχονται από εφόδους της αστυνομίας αυτόματα καταστρέφονται.

Ο ΟΠΑΠ έχει καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο 560 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τη 10ετή άδεια εκμετάλλευσης 35.000 κουλοχέρηδων. Από αυτά, 16.500 μηχανάκια θα εγκαταστήσει και θα εκμεταλλεύεται ο ίδιος ο οργανισμός, ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα εκχωρηθούν μέσα από διαγωνισμό σε τρεις-τέσσερις παραχωρησιούχους οι οποίοι θα πληρώνουν τέλη λειτουργίας στον ΟΠΑΠ.

Ηδη, ο ΟΠΑΠ έχει επιλέξει την GTECH ως τεχνολογικό πάροχο που θα προμηθεύσει την κεντρική μονάδα παρακολούθησης και διαχείρισης και των 35.000 VLTs, ενώ άμεσα προχωρεί σε ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία επιλογής προμηθευτή για την αγορά των μηχανημάτων.

Στόχος είναι οι πρώτοι κουλοχέρηδες από τους 16.500 να μπουν στην πρίζα στο τέλος του 2014 και το project να βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη το 2015.

Σε ό,τι αφορά τους παραχωρησιούχους, εκτιμάται ότι ο οργανισμός θα προχωρήσει στoν σχετικό διαγωνισμό εντός του 2015. Οι παραχωρησιούχοι από την υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ θα έχουν 24 μήνες περιθώριο για να εγκαταστήσουν τα 18.500 VLTs.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των VLTs, αυτά μπορεί να αναπτυχθούν από τον ΟΠΑΠ σε χώρους αμιγώς για VLTs, στα πρακτορεία του οργανισμού και σε πλοία με δρομολόγια εξωτερικού.

Δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα θελήσει να κανιβαλίσει άλλα παιχνίδια του οργανισμού, δεν θα βάλει κουλοχέρηδες στα πρακτορεία ενώ στα πλοία εκ των πραγμάτων θα είναι πολύ λίγα. Ετσι το βάρος θα δοθεί στη δημιουργία καταστημάτων που θα έχουν αποκλειστικά VLTs. Υπολογίζεται ότι θα «φυτρώσουν» περί τα 660 καταστήματα ανά την επικράτεια αφού ο νόμος προβλέπει 25 μηχανάκια ανά κατάστημα (25 χ 660 = 16.500).

Για κάθε μηχάνημα απαιτούνται τουλάχιστον 3 τετραγωνικά μέτρα καθαρού εμβαδού.

Το ελάχιστο ποσοστό επιστροφής κερδών στους παίκτες δεν μπορεί να είναι κάτω από 80% αλλά θεωρείται σίγουρο πως θα είναι πάνω από 85% για να συναγωνιστεί τα καζίνο.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων VLTs θα είναι 9-2 και θα επεκτείνεται σε 9-4 τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 άτομα θα απασχοληθούν στα καταστήματα των κουλοχέρηδων του ΟΠΑΠ.

Λόγω κόστους ο ΟΠΑΠ θα προτιμήσει να αναπτύξει με τη μέθοδο του franchising τα 660 gaming halls, όπως επίσης και για τα 16.500 VLTs δεν θα προτιμήσει την εφάπαξ αγορά - ένα μηχάνημα κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ - αλλά θα συνάψει συμφωνίες κατανομής των εσόδων με τους προμηθευτές των μηχανημάτων.

Τα οφέλη από την πλήρη ανάπτυξη των μηχανημάτων σε όλη την Ελλάδα για τον ΟΠΑΠ είναι προφανή. Αν το καθαρό έσοδο μείον τα κέρδη των νικητών είναι 55 ευρώ ανά μηχάνημα - παλαιότερα η διοίκηση Λουρόπουλου το είχε εκτιμήσει στα 75 ευρώ -, σε ετήσια βάση τα έσοδα του οργανισμού θα ανέρχονται στα 270 εκατ. ευρώ από τα 16.500 VLTs.

Στο ποσό αυτό τα δικαιώματα του Δημοσίου έχουν οριστεί στο 30% ή περίπου 80 εκατ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα 190 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν οι δαπάνες καταστημάτων, το ενοίκιο των μηχανημάτων ενώ το εναπομείναν ποσό θα φορολογηθεί με φόρο εισοδήματος 26%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε ετήσια βάση τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ θα αποτελούν το καθαρό κέρδος του οργανισμού, καθόλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ ήταν 141 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προσμετρηθούν σταδιακά και τα fees που θα εισπράττει ο οργανισμός από τα 18.500 VLTs των παραχωρησιούχων.

Μαξιλάρι ασφαλείας το μέγιστο όριο ημερήσιων απωλειών

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των VLTs, ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να υποβάλει στην ΕΕΕΠ το επόμενο διάστημα τεκμηριωμένη πρόταση με την οποία θα ορίζει το μέγιστο ημερήσιο όριο απωλειών του παίκτη, πέραν του οποίου ο τελευταίος θα απαγορεύεται να παίζει.

Με τον κανονισμό δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των ανηλίκων, των ευάλωτων ομάδων και των παικτών. Κατ' αρχάς απαγορεύεται η είσοδος σε χώρους με VLTs σε άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών.

Για τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια που διεξάγονται με VLTs απαιτείται η έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη. Η ΕΕΕΠ διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύει την έκδοση Ατομικής Κάρτας ή να ανακαλεί την Ατομική Κάρτα από παίκτες που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα. Η κάρτα εκδίδεται από οποιοδήποτε κατάστημα με VLTs και τα ελάχιστα στοιχεία που ζητούνται είναι το ονοματεπώνυμο, το όνομα πατρός, ο Αριθμός Ταυτότητας ή διαβατηρίου και η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας με την υποχρέωση του παίκτη να ενημερώνει για κάθε αλλαγή στα στοιχεία του, τα οποία θα φυλάσσονται για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Οι παίκτες μπορούν να παίζουν με προπληρωμένη κάρτα, με μετρητά, με μονάδες πίστωσης που έχουν αγοράσει ή με επανεπένδυση μονάδων πίστωσης που έχουν κερδίσει. Δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο η παροχή πίστωσης στους παίκτες, καθώς και η εγκατάσταση ΑΤΜ εντός του καταστήματος.

Ο ΟΠΑΠ ή άλλοι πάροχοι έχουν την υποχρέωση να μην επιτρέπουν να παίζουν πρόσωπα τα οποία είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή βρίσκονται σε κατάσταση υπνηλίας.

Τα παιγνιομηχανήματα τύπου VLT και τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται μέσω αυτών πρέπει να είναι πιστοποιημένα και εγκατεστημένα σε πιστοποιημένα καταστήματα. Τις πιστοποιήσεις χορηγεί η ΕΕΕΠ. Πιστοποιήσεις θα δώσει η ΕΕΕΠ και για το προσωπικό που θα απασχολείται στα καταστήματα.

Επίσης, κάθε πιστοποιημένο κατάστημα υποχρεούται να διαθέτει οδηγούς για τα παιχνίδια κάθε πιστοποιημένου τυχερού παιγνίου, ενημερωτικά έντυπα για το υπεύθυνο παιχνίδι, έντυπα διαδικασίας αυτοαποκλεισμού κ.λπ.

Τέλος, ο φορέας εκμετάλλευσης υποχρεούται να λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για την υπεύθυνη διεξαγωγή των παιγνίων, την υποστήριξη των παικτών και των ευάλωτων ατόμων.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
(Κώτσης Βασίλης)