Βαθμολογία

Δείτε τον σωστό τρόπο να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών και ο κάθε οδοντίατρος και ορθοδοντικός μπορεί να σας πει και κάτι ξεχωριστό.

Τώρα, ήρθε η ώρα να απαντήσει και η επιστημονική έρευνα σε αυτό το θέμα. Έτσι, ερευνητές από το πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου πραγματοποίησαν μελέτη, με σκοπό να προσδιορίσουν τον βέλτιστο τρόπο για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας.

Προτείνουν, λοιπόν, να κρατάμε την βούρτσα σε γωνία 45 περίπου μοιρών ως προς την οδοντοστοιχία μας και να κάνουμε απαλές οριζόντιες κινήσεις δεξιά-αριστερά. Η βούρτσα πρέπει να αγγίζει και τα ούλα και όχι μόνο τα δόντια, ενώ επισημαίνουν ότι δεν βοηθάει σε τίποτα το να ασκούμε πίεση και δύναμη, αλλά ότι πρέπει να κρατάμε την οδοντόβουρτσα "όπως ένα στυλό", με τα δάχτυλα, και όχι με "λαβή-γροθιά".

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ John Wainwright, πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εστιάζουν το βούρτσισμα στις περιοχές που είναι πιο πιθανό να συγκεντρωθεί πλάκα. Αυτές είναι τα σημεία που δαγκώνουμε τις τροφές (ανάλογα με την πλευρά που συνήθως μασάει κανείς την τροφή του) καθώς και τα σημεία που τα δόντια ενώνονται με τα ούλα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Dental Journal.

Πηγή: onmed.gr