Βαθμολογία

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Εμπολα

Η ραγδαία εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική, και από εκεί σε πολλά σημεία του πλανήτη, έχει θορυβήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει το γεγονός ιδιαζόντως σοβαρό για τη δημόσια υγεία.

Αυτό σημαίνει ότι έχει σημάνει ήδη «κόκκινος» συναγερμός σε όλες τις χώρες που έχουν διαγνωστεί κρούσματα του ιού. Ο ΠΟΑ αναφέρει πως δεν πρέπει να σταματήσουν οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις ή τα ταξίδια στις «επικίνδυνες» χώρες, ωστόσο άπαντες θα πρέπει να είναι σε εξαιρετική κατάσταση ετοιμότητας, καθώς ο ιός έχει την ιδιότητα να εξαπλώνεται ραγδαία και άμεσα. Αυτή τη στιγμή 932 άτομα έχουν πεθάνει από τον ιό του Έμπολα, εκ των οποίων 282 είναι Λιβεριανοί

Οι οδηγίες

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ κάνουν λόγο για διεθνή κρίση, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στην Ελβετία, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν ''χτυπηθεί'' όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Ο ΠΟΥ συστήνει, μεταξύ άλλων, όσοι άνθρωποι έχουν έρθει κοντά σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις για 21 ημέρες από την πρώτη επαφή.

Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας--που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής--είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Ο «κόκκινος» συναγερμός του ΠΟΥ έρχεται καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

Πηγή: iefimerida.gr