Βαθμολογία

Σχέδιο κατάργησης της τρόικας

Σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της τρόικας με αντάλλαγμα η Αθήνα να δεσμευθεί για νέο εξαετές σύμφωνο μεταρρυθμίσεων επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η τρόικα θα αντικατασταθεί από μία ευρωπαϊκή ομάδα δράσης και η επίτευξη των μεταρρυθμίσεων θα συνδέεται με σταδιακή ελάφρυνση του χρέους.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», η Κομισιόν εξέταζε εδώ και καιρό τρόπο ώστε να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος. Το σχέδιο συνέδεε την ελάφρυνση του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις και προέβλεπε την κατάργηση της τρόικας με την αποχώρηση του ΔΝΤ. Στο θέμα επανήλθε χθες το Reuters, κάνοντας λόγο για «μεταστροφή σ' ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους». Αξιωματούχος της τρόικας ανέφερε στο πρακτορείο ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να καταλήξει σ' ένα εξαετές σχέδιο έως τον Οκτώβριο, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2015.

Σχέδιο κατάργησης της τρόικας και αντικατάστασής της από μία ευρωπαϊκή ομάδα δράσης (task force) αλλά και δέσμευση σε νέο εξαετές σύμφωνο μεταρρυθμίσεων, συνδεδεμένο με σταδιακή υλοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ενα μήνα πριν από το κρίσιμο ραντεβού στο Παρίσι και καθώς το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, οι Βρυξέλλες αναζητούν νέα εργαλεία προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 13/7/2014, η Ευρωζώνη «αναζητεί νέα εργαλεία και εστιάζει σε αυτό που κατ' εξοχήν ενδιαφέρει πολιτικά την κυβέρνηση: τη διευθέτηση του χρέους. Ετσι, μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να προσαρμόσουν το μοντέλο των προαπαιτούμενων στην υπόθεση του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, τα προαπαιτούμενα, είτε αφορούν τη διευθέτηση του χρέους είτε συνδέονται με τις δόσεις ενός νέου πακέτου, δεν θα έχουν τη μορφή Μνημονίων. Θα είναι πιο ελαστικά και θα αφορούν μεταρρυθμίσεις. Επίσης, θα ενσωματώνουν και στοιχεία αναπτυξιακά».

Στο δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται ότι «η μεταστροφή σ' ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους και ηπιότερη εποπτεία θα περιορίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, υποστηρίζοντας παράλληλα την κυβέρνηση σε βάρος της αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και υπόσχεται να "σκίσει" τα Μνημόνια».

Στο χθεσινό δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:

• Οι Βρυξέλλες μελετούν τη διάλυση της τρόικας, επιτρέποντας στην Αθήνα να προωθήσει το δικό της σχέδιο ανάταξης της οικονομίας παρέχοντας σταδιακά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Οπως αναφέρεται, «η διάλυση της τρόικας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ορισμένοι την παρομοιάζουν με τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, πιθανότατα θα αποτελέσει το κεντρικό κομμάτι στο νέο σχέδιο για την Αθήνα».

• Η τρόικα θα αντικατασταθεί από ειδική ομάδα δράσης της Κομισιόν, που θα διενεργεί ελέγχους δύο φορές τον χρόνο και όχι σε τριμηνιαία βάση, όπως ισχύει σήμερα. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευθεί σε εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τα ορόσημα του συγκεκριμένου προγράμματος, εφόσον ικανοποιούνται, θα συνδέονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως με παράταση της διάρκειας αποπληρωμής, αντί για την προσφορά νέων δανείων.

• Αξιωματούχος της τρόικας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να καταλήξει σ' ένα εξαετές σχέδιο έως τον Οκτώβριο, με στόχο να εγκριθεί έως τον Δεκέμβριο και να ισχύσει από τις αρχές του 2015.

• Θα παρασχεθεί στην Ελλάδα και προαιρετική γραμμή πίστωσης από την Ευρωζώνη. Οπως υποστηρίζει άλλος αξιωματούχος, εάν αυτή τελικά χρησιμοποιηθεί θα ξαναρχίσει εκ νέου πιο αυστηρή εποπτεία της Ελλάδας.

• Η τελική ερώτηση, πάντως, είναι πώς θα γίνει το χρέος της χώρας καλύτερα διαχειρίσιμο. Οι βασικές επιλογές αφορούν τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων. Αυτές πιθανότατα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στα δάνεια που πήρε η χώρα από άλλα κράτη και όχι στη βοήθεια που έλαβε από ΕΚΤ και ΔΝΤ. Υπάρχει διαφορά εάν έχεις 30 χρόνια για να ξεπληρώσεις και εάν έχεις 50 χρόνια, υποστηρίζει αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η επέκταση των λήξεων θα γίνεται σε διαφορετικές λήξεις χρέους, αμέσως μόλις εκπληρώνονται κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Προκόπης Χατζηνικολάου)