Βαθμολογία

Σχέδιο ανάσα για τον φόρο στα ακίνητα

Απαλλαγές, εκπτώσεις για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, αύξηση του αριθμού των δόσεων, ακόμα και οριζόντια μείωση του φόρου στα ακίνητα, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος είναι να περιορίσει τα φορολογικά βάρη για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να παρέχει στους φορολογούμενους ταμειακή διευκόλυνση για την πληρωμή του φόρου.

Σύμφωνα με το «Εθνος» το πρώτο βήμα θα γίνει εντός των επομένων ημερών με υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι και 50% ή και πλήρη κατάργησή του στα πρότυπα του ειδικού τέλους ακινήτων. Αναλυτικότερα θα υπάρξει:

• Ψαλίδισμα του φόρου στο μισό για οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

• Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για ανέργους και τρίτεκνους-πολύτεκνους σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους από κάθε πηγή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με το ποσό να προσαυξάνεται κατά 1.000 για σύζυγο και κάθε παιδί και για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. Και για την εξαίρεση απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές στο Δημόσιο.

Παράλληλα, σχεδιάζεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, αντί του Δεκεμβρίου 2014, έτσι ώστε οι μηνιαίες δόσεις να αυξηθούν, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους φορολογούμενους.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με την τρόικα θα θέσει θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων με ορίζοντα το 2015 και εφόσον οι εισπράξεις είναι υψηλότερες από τον στόχο.

Την ίδια ώρα, μεγάλη έκταση έλαβε και το θέμα με τα λάθη στα εκκαθαριστικά. Ετσι οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό τους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση Ε9 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μάλιστα χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις.