Βαθμολογία

«Πλαφόν» και «κόφτης» από τον ΕΟΠΥΥ

Με τον συνδυασμό ενός «πλαφόν» στην εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων ανά περιφέρεια και ανά πάροχο, και ενός είδους «κόφτη» στη συνταγογράφηση εξετάσεων μέσω κατευθυντήριων οδηγιών, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βάλει φρένο στον διαρκώς και αδικαιολόγητα διογκούμενο αριθμό εξετάσεων που εκτελούνται στη χώρα μας.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τις δύο αυτές παρεμβάσεις, ενώ υπό εξέταση τίθεται και η θέσπιση ανωτάτου ορίου στον αριθμό των εξετάσεων που θα επιτρέπεται να γράφονται ανά παραπεμπτικό, ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού.

Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τις μαγνητικές και τις αξονικές τομογραφίες. Το 2013 διενεργήθηκαν 496.509 μαγνητικές τομογραφίες σε ασφαλισμένους, έναντι 353.902 το 2012. Αύξηση 40,3% μέσα σ' ένα χρόνο! Αντίστοιχα, η αύξηση στον αριθμό των αξονικών τομογραφιών ήταν της τάξης του 28%: 765.496 αξονικές τομογραφίες έναντι 623.508 το 2012.

Ηδη για το 2014 έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κάθε μέρα «τρέχουν και οι αριθμοί» όπως σημειώνουν στελέχη στον χώρο της Υγείας, αλλά επισημάνθηκε και από τους επικεφαλής της τρόικας στην τελευταία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ετσι, ενώ η «αποδεκτή» δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις για το πρώτο εξάμηνο -σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ- είναι 164 εκατομμύρια ευρώ, οι πάροχοι έχουν απαιτήσεις 336 εκατομμύρια για εξετάσεις που εκτέλεσαν. Για όλο το 2014 ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό για εξετάσεις 328 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι εάν πληρωθεί το σύνολο των απαιτήσεων -και δεν «κουρευτούν» μέσω claw back και rebate- αυτός έχει εξαντληθεί προ μηνός.

H υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί εντός των ημερών κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας αφορά την καθιέρωση μηνιαίου πλαφόν στη δαπάνη εκτέλεσης εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια. Για τον ορισμό του πλαφόν σε κάθε πάροχο πρώτα θα γίνεται κατανομή, ανά περιφέρεια και με βάση τον πληθυσμό της, του «κλειστού» προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις. Εν συνεχεία θα καταμερίζεται ο προϋπολογισμός της περιφέρειας σε κάθε διαγνωστικό κέντρο-εργαστήριο, σε αναλογία με το πόσες εξετάσεις είχε πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώνει το πλαφόν πριν από το τέλος του μήνα θα έχει το δικαίωμα να ζητεί το σύνολο του κόστους των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη θέσπιση ενός πλαισίου οδηγιών και κανόνων για τη συνταγογράφηση παραπεμπτικών για εξετάσεις (θα ορίζεται με ποια συχνότητα και σε ποιες περιπτώσεις αυτές θα γράφονται). Για παράδειγμα, η απόφαση θα ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί την παραπομπή για μαστογραφία ανά τρία έτη σε ασφαλισμένη ηλικίας 20-40 ετών και κάθε χρόνο σε ασφαλισμένη άνω των 40 ετών. Η εκπόνηση αυτών των οδηγιών έγινε βάσει πορίσματος ειδικής επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, ενώ ελήφθησαν υπόψη και οι σχετικές προτάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Χωρίς κανόνες

Σήμερα, κανόνες για τη συνταγογράφηση εξετάσεων ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Το αν ο γιατρός δεν καταχραστεί την ελευθερία αυτή, επαφίεται καθαρά στη δεοντολογία. Ωστόσο τα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Εκτιμάται ότι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τα έξοδα του έτους θα είναι 6,5 δισ. ευρώ και τα έσοδα 6,2 δισ. ευρώ. Και αυτά εάν τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλουν τις εισφορές των ασφαλισμένων. Εως το τέλος Ιουνίου 2014, τα Ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ 514.693.285 ευρώ (το σοβαρότερο πρόβλημα έχει ο ΟΑΕΕ που οφείλει 199.121.295 ευρώ), ενώ ο Οργανισμός αμφισβητεί «προμήθειες» ύψους περίπου 181 εκατ. ευρώ που παρακρατούν τα Ταμεία για δαπάνες διοίκησης κ.α.

«Το όραμα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αποτελεί τον οδηγό για τη χρονιά που διανύουμε, είναι η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου, λειτουργικού, οικονομικά βιώσιμου και φιλικού προς τον χρήστη οργανισμού, ο οποίος αξιοποιεί, βάσει τεκμηρίων, τους διαθέσιμους πόρους του, εισάγει καινοτόμους θεσμούς, θέτει νέους κανόνες συνεργασίας με τους εταίρους του, με διαφάνεια, αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνέπεια, και υιοθετεί πρόσθετα εργαλεία με σκοπό την προστασία και αναβάθμιση του επιπέδου υγείας των δικαιούχων του», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός». Και προσθέτει ότι «ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης έθεσε τους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού για το επόμενο διάστημα: αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού, ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες παρόχους, νέες συμβάσεις αμοιβαία επωφελείς για τον ΕΟΠΥΥ και τους παρόχους, διαρκείς έλεγχοι για τον δραστικό περιορισμό της παραβατικότητας, συνταγογραφικές οδηγίες, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα για μόνιμο και σταθερό έλεγχο της υπερβάλλουσας ζήτησης υπηρεσιών χωρίς claw back και rebate».

Πηγή: Eφ. Καθημερινή
(ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ)